Știri Sighet247.ro: Cum alegem ouăle, carnea de miel și cozonacul de Paşte
Bledea Gheorghe - Candidat independent pentru Camera Deputatilor
Nicolae Iuga Deputat - PMP Sighetu Marmatiei
Nicolae Iuga Deputat - PMP Sighetu Marmatiei

Pe masa oricărui creștin ortodox, în Sfânta Zi de Paște, se găsesc ouă roșii, preparate din carne de miel si cozonac.

Cum alegem ouăle, carnea de miel și cozonacul de Paşte APC Romania foloseste acest prilej pentru a vă prezenta câteva aspecte despre alimentele menționate mai sus.
La fiecare aliment, prospețimea este cea care ar trebui să ne preocupe în primul rând, deoarece numai alimentele proaspete ne pot asigura întreaga cantitate de nutrienți existența în acestea, în plus, ne putem proteja și de eventuale toxinfecții alimentare generate de alimentele țn curs de alterare.

De asemeni, în aceasta perioada este recomandat să citiți foarte bine eticheta de pe orice produs, și nu doar în această perioadă, dar acum cu atât mai mult. Fiți atenți și la vinul pe care îl cumpărați, la vopseaua de ouă, fructele, legumele și orice alte alimente.

Pentru mai multe amănunte puteți apela numărul de telefon: 0723.004.407 (Domnul Conf.Univ.Dr. Costel Stanciu, presedinte APC Romania) sau puteți scrie la relatiipublice@apc-romania.ro

APC Romania vă sfătuiește


Oul. În comerț, ouăle se vând în cofrage de 6, 10, 15 si 30 de bucăți. În conformitate cu H.G. nr. 415/2004 privind regimul de comercializare a ouălor, însoțită de Normele metodologice de aplicare, pe fiecare ou trebuie să fie aplicat, prin stantare, următoarele informații, în ordinea de mai jos:
—sistemul de creștere al găinilor, este reprezentat de o cifră de la 0 la 3, astfel:
cifra 0 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în sistem ecologic;
cifra 1 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în aer liber;
cifra 2 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în hale, unde se pot deplasa;
cifra 3 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în baterii îmbunătățite.
-un cod de două litere care reprezinta tara de origine (Romania — RO, Polonia — PL etc.);
-un cod de două litere care reprezintă județul (Buzău — Bz, Bacău — Bc, etc.);
-un cod de trei cifre, de la 001 la 999 care reprezintă numărul de ordine în cadrul județului.
Totodată, se aplică, tot prin stanțare, pe fiecare ou data durabilității minimale (DDM), care este data până la care ouăle pot fi consumate. Data durabilitații minimale trebuie fixată la mai puțin de 28 de zile după data ouătului. Cele două categorii de informații se aplică pe fiecare ou supus comercializării.

Pentru o ințelegere a informațiilor de mai sus vă oferim o interpretare a următorului exemplu de stanțare aplicat pe un ou. Astfel, codul alfanumeric 3ROBZ012, urmat de codul D.D.M. 21.05.13, se interpretează după cum urmează: oul provine de la o găină crescută în baterii modernizate (cifra 3), țara de origine este România, crescătorul de păsări se află în județul Buzău, iar 012 reprezintă un număr de ordine acordat producătorului, oul poate fi consumat până la data de 21 mai 2013, inclusiv.

Pe ambalajul de comercializare (cofrag) trebuie să fie menționate, cu caractere vizibile și lizibile, informații referitoare la:
—Mărimea/greutatea oului, există următoarea clasificare dupa greutate: oua XL (73g si peste), ouă L ( de la 63g pana la 73), oua M (de la 53 g până la 63) și ouă S (sub 53 g);
—Numărul de ouă aflate în ambalajul de comercializare(cofrag);
—Clasa de calitate (ouă categoria A sau ouă proaspete, ouă categoria B sau ouă calitatea a doua);
—Numele sau denumirea și adresa unității care a ambalat sau a celei pentru care se ambalează ouăle;
—Țara de origine;
—Termenul de valabilitate, urmat de recomandarile de depozitare;
—Metoda de producție/sistemul de creștere al gainilor (0,1,2 sau 3).

Optional, pe cofrag mai pot fi mentionate: prețul de vânzare, indicații despre modul de furajare a găinilor ouătoare, informații nutriționale la 100g produs sau pentru un ou cu greutate medie (53 grame), informații care să promoveze vânzarea ouălor cu condiția ca acestea și modul în care sunt alcătuite să nu inducă în eroare consumatorul.

Important de știut!
Ouăle nu se spală, respectiv nu se curăța înainte sau după clasificarea lor. Ouăle nu se supun niciunui tratament de conservare, nu se păstrează în spații refrigerate (unde temperatura este menținută artificial sub + 5 °C). După cumpărare, ouăle se păstrează în frigider. Dacă de la data ouatului au trecut nouă zile, ouăle sunt considerate extra proaspete, dupa 9 zile de la data ouatului până la a 27 zi dupa data ouatului, ouale sunt considerate proaspete.

Calitatea unui ou depinde de sistemul de creștere al găinilor (0, 1, 2 si 3) și de hrana administrată acestora. Ouăle cele mai gustoase și hrănitoare sunt cele provenite de la găini crescute în sistem ecologic, unde există norme stricte legate de suprafața, dar și de furajele care se administrează acestora. Aceste ouă sunt marcate cu cifra 0. La polul opus se

BAIA MARE - Consilierul local Adrian Todoran (PMP) cere demisia primarului interimar Marinel Rob şi directorul Vasile Barbul
SIGHET - În 5 decembrie se vor aprinde luminițele Bradului de Crăciun din Centru
Grigore Leșe, nemulțumit după ce numele său a fost folosit fără drept de ALDE
Cenușa lui Fidel Castro, înhumată într-o ceremonie privată
AUSTRIA - Independentul Van der Bellen a câștigat alegerile prezidențiale
Paula Seling va concerta în Sighetu Marmației
Traficul auto este blocat în PTF Sighetu Marmației
Urmărit internaţional, depistat la P.T.F. Sighet
FOTO - Peste 40 kg tutun si țigări, confiscate de polițiștii de frontieră
Nicolae Iuga propune Campania de inițiativă civică „Opriți abuzurile Vital, accesul la apă este dreptul nostru!”
La o licitaţie la Paris, pistolul cu care Verlaine a tras asupra lui Rimbaud s-a vândut cu 434.500 de euro
În Bucureşti Societatea Ornitologică a reluat programul de protejare a păsărilor sălbatice
O CARTE, DUMINICA: „Primii noştri poeţi”
Gabriel Liiceanu: Ce-ar fi să vorbim cu-adevărat corect politic despre Fidel Castro?
Anularea pensiilor speciale ale parlamentarilor - Cel de-al optulea obiectiv din oferta electorală a economistului Gheorghe BLEDEA
VIDEO: Circulație în condiții de iarnă pe drumurile din Maramureș. Șase utilaje de deszăpezire acționează în Pasul Gutâi
Autocar cu 46 de români la bord, implicat într-un accident în Ungaria. Patru persoane au fost rănite
IGPR: 34 de grupări infracționale specializate în trafic de persoane au fost destructurate în primele zece luni ale anului
Ministrul Sănătății: Părinții vor putea lua decizia să nu vaccineze copilul, numai după ce se vor informa
Unele părți ale creierului „adorm” chiar și atunci când suntem treji
Administrația Trump va continua parteneriatul strategic cu România, un important membru NATO
Cristiano Ronaldo și Jose Mourinho, acuzați de evaziune fiscală
VIDEO: Actrița Amy Schumer va interpreta rolul principal în filmul „Barbie”
Sesizări neobișnuite la Prefectura Maramureș. Ce reclamă maramureșenii reprezentantului Guvernului în teritoriu
Accident pe DN 18. Un autoturism a derapat și a intrat în coliziune cu o altă mașină
METEO - Vreme extrem de rece în Maramureş în zilele următoare
GALERIE FOTO - Festivitatea dedicată Zilei Naționale a României la Sighet
Adrian Todoran, consilier local în Baia Mare, solicită o ședință de urgență a CL pentru a rezolva problema deszăpezirii
BAIA MARE - Campanie necurată a primarului Cătălin Cherecheș - BEC a dispus înlăturarea panourilor de propagandă electorală cu edilul arestat
Iuga Nicolae, candidat pentru Camera deputaților (PMP): Se impune reabilitarea urgentă a sălii de spectacole „Viorel Costin” (fosta sală „Studio”)
GALERIE FOTO: CENTRUL CULTURAL - Spectacol extraordinar susținut cu ocazia Zilei Naționale a României
Demersuri pentru anularea imunității parlamentarilor - Cel de-al șaptelea obiectiv din oferta electorală a economistului Gheorghe BLEDEA
ANM: Vreme geroasă în toată țara, în această noapte
 Polgar Levente  Ioan, un aiudean de origine maghiară, a alergat joi, 1 decembrie, de la Aiud la Alba Iulia, fluturând drapelul naţional
Țesăturile de perete specifice României, introduse pe Lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanității