Avertismentul avea locul potrivit, dar momentul imprecis, sugerând că atacul ar putea avea loc în câteva zile.

Într-adevăr, avertismentul public al Ambasadei Statelor Unite din 7 martie a avertizat despre potențiale atacuri teroriste în următoarele două zile.

Oameni înarmați au luat cu asalt sala pe 22 martie, ucigând 144 de persoane, cel mai mortal atac din Rusia în ultimii 20 de ani. Statul Islamic a revendicat atacul, iar Rusia a acuzat patru bărbați din Tadjikistan, acuzându-i că au comis masacrul.

Dar președintele Vladimir V. Putin și alți oficiali de rang înalt au continuat să susțină, fără dovezi, că Ucraina ar fi putut juca un rol în atac, o declarație despre care oficialii americani au spus-o în mod repetat că este lipsită de temei.

Vestea că avertismentul SUA a specificat ținta exactă a atacului a fost raportată marți mai devreme de The Washington Post.

Statele Unite lucrează intens pentru a colecta informații despre potențiale comploturi ale Statului Islamic și ale filialei sale din Afganistan, ISIS-Khorasan.

Înarmate cu aceste informații, Statele Unite au putut să avertizeze atât Rusia, cât și Iranul, fosti adversari, cu privire la țintele specifice pe care Statul Islamic plănuia să le atingă.

Dar în ambele cazuri avertismentele nu au fost luate în considerare, cel puțin nu suficient pentru a opri violența.

Unii oficiali occidentali au spus că Rusia a acordat o oarecare atenție avertismentului emis de stația CIA din Moscova și a luat măsuri pentru a investiga amenințarea. Dar noile informații ridică întrebări cu privire la motivul pentru care serviciile secrete ruse nu au reușit să mențină niveluri de securitate mai ridicate. La momentul atacului, nu existau măsuri suplimentare de securitate la locul de desfășurare.

Oficialii occidentali au spus că, atunci când atacul nu s-a concretizat imediat, Rusia părea să-și fi coborât garda, considerând potențial avertismentul american fals.


Preluare: stirileprotv.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și