COMUNICAT

Proiectul „Niciun copil singur în spital” implementat de Asociația Inima Copiilor a contribuit la creșterea nivelului de dezvoltare și recuperare medicală a copiilor cu afecțiuni grave, părăsiți sau neînsoțiți de părinți, internați în Sectia de Terapie Intensivă Nou Născuți din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Maria Sklodovska Curie (București), prin implementarea unui program de atingere terapeutică, realizat cu ajutorul unor voluntari instruiți. Asociația Inima Copiilor a fost distinsă cu Premiul MOL pentru sănătatea copiilor, ediția 2017.

În cadrul proiectului intitulat „Terapeutul meu - un prieten necuvântător”, specialiștii de la Asociația HorsEmotion au asistat în recuperarea fizică și dezvoltarea emoțională 25 de copii din Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsohiatrică din Timișoara utilizând terapie asistată de cai (hipoterapie), oferind micilor beneficiari inclusiv activități educative și recreative asistate de câini.

Specialiștii de la Asociația Prader Willi din România au utilizat terapie prin artă, terapie senzorială și diferite activități instructiv-educative pentru 50 de copii născuți cu boli rare, în cadrul proiectului intitulat „Club de educație și dezvoltare emoțională la Centrul NoRo”, contribuind la creșterea calitatății vieții și a rezilienței beneficiarilor.

Fundația Inocenți din Bistrița a derulat proiectul intitulat „Hai să căutăm lumina bună pentru fotografii în spitale”, în cadrul căruia, prin tehnica photovoice, copiii internați în Spitalul Județean de Urgență Bistrița Năsăud au avut șansa să-și exprime emoțiile legate de boală, trauma despărțirii de familie și a spitalizării.

Prin proiectul „Down Art,” Asociația Langdon Down Transilvania din Satu Mare a susținut activităţi de art-terapie – prin pictură și muzică – și terapie prin dans și mişcare pentru un număr de 18 copii cu sindrom Down şi dizabilităţi intelectuale, care frecventează Centrul de zi al asociaţiei.

În cadrul proiectului „Artterapie prin creații culinare pentru copii cu Sindrom Down”, beneficiarii Asociației Pedagogilor Sociali Cheia din Târgu Mureș au participat la ședințe săptămânale de gătit, care le-au oferit șansa de a exersa abilități cognitive și matematice, cultivând totodată încrederea în sine și aducând numeroase beneficii pe plan social.

Asociația Lumina din Bacău a implementat proiectul Copiii și emoțiile colorate utilizând diverse tehnici de artterapie vizuală și activități artistice prin intermediul calculatorului, asigurând momente de destindere și bucurie copiilor diagnosticați cu o boală incurabilă, în îngrijire paliativă la Hospice Lumina.

Asociația Psy Serenitas a oferit sesiuni de terapie prin muzică în cadrul proiectului “Drumming circle pentru copii cu deficiențe senzoriale și neuro-motorii”, facilitând integrarea senzorială și emoțională a micilor beneficiari.

15 copii cu nevoi speciale, elevi ai Liceului Special pentru Deficienți de Vedere din Cluj, au avut șansa să-și depășească unele frici și limitări și să-şi însușească noi deprinderi prin activitățile de escaladă organizate de Asociația Club Sportiv Kory Francisc pe stâncile din Cheile Turzii (județul Cluj), în cadrul proiectului intitulat „No Mountain Too High”.

Proiectul „Vezi culoarea sufletului meu”, derulat de Fundația Inimă de Copil a venit în ajutorul a 30 de copii din orașul Galați și alte localități limitrofe, oferind activități de terapie prin muzică și terapie emoțională beneficiarilor cu nevoi speciale în vederea dezvoltării abilităților de exprimare, comunicare și relaționare.

Fundația Salvator din Gheorgheni a derulat modulul III al proiectului „Bucuria călăriei”, ajutând prin intermediul hipoterapiei copii cu diverse dizabilități în dezvoltarea motrică, emoțională și în integrarea socială.

Echipa multidisciplinară din cadrul Asociației Terocart Academy din Cluj a implementat proiectul „Art-terapia în tulburările emoționale ale copilului și adolescentului”, facilitând eliberarea tensiunilor, anxietăților, frustrărilor și dezvoltarea competențelor sociale ale copiilor prin utilizarea modelajului, picturii și creării colajelor.

Universitatea Emanuel din Oradea a implementat proiectul „Armonii pentru copii în îngrijire paliativă” prin implicarea studenților voluntari ai modulului de muzicoterapie, oferind momente de bucurie și relaxare prin intermediul muzicii copiilor diagnosticați cu boli cronice progresive sau incurabile, internați în Spitalului Clinic Municipal Gavril Curteanu.

Activitățile meloterapeutice combinate întreprinse în cadrul proiectului „Dezvoltarea abilităţilor pentru elevii cu dificultăţi de învăţare şi/sau cu deficienţă mintală uşoară, cu ajutorul muzicii”, organizate de Asociația Szent Anna Védencei la Școala Profesională Specială Szent Anna din Miercurea Ciuc, au contribuit la îmbunătățirea funcțiilor psihomotorii, la dezvoltarea abilităților de învățare, comunicare și gestionarea emoțiilor ale celor 16 elevi participanți.

În proiectul „Aqua-musica, muzica izvorând din mine,” derulat de Asociația Help din Sfântu Gheorghe, specialiștii au îmbinat meloterapia și unele elemente ale hidroterapiei în vederea îmbunătățirii calității vieții a 36 de elevi cu dizabilități grave și asociate din Şcoala Gimnazială Specială Sfântu Gheorghe, aducând beneficii inclusiv pe plan fizic, emoțional și social.

Proiectul „SMILE – cameră de joc pentru copii internați în cadrul Institutului Marius Nasta – Secția Clinică Pneumologie Copii” a prilejuit organizarea unor activități recreativ-educative, de terapie prin joacă și artă de către Colaboratorii Fundației Internaționale pentru Copil și Familie Dr. Alexandra Zugrăvescu, care au contribuit astfel la îmbunătățirea condițiilor de spitalizare a micilor pacienți cu afecțiuni ale sistemului respirator.

Grădinița Malteză din Cluj în colaborare cu Asociația Dog Assist a organizat ediția a doua a proiectului „Susține-le pașii”, ajutând prin intermediul câinilor de terapie copiii cu deficiențe neuromotorii în mai multe domenii, printre care îmbunătățirea motricității fine și grosiere, a abilităților de relaționare sau în gestionarea emoțiilor.

În cadrul proiectului intitulat „Colorăm destine”, specialiștii Asociației Elijah Inițiativa Socială Ruth Zenkert au înființat un atelier de art terapie, oferind copiilor cu nevoi speciale din comuna Nou (județul Sibiu) acces la activități de recuperare prin utilizarea mijloacelor expresive și creative, cum ar fi pictura pe lemn, psihodrama, pictura sau modelajul.

Proiectul „Aventura Yuppi - Pilotarea unui program de terapie de aventură în grădină de corzi pentru adolescenți cu diabet, artrită juvenilă și cancer în taberele Yuppi din 2018” a oferit câteva zile de neuitat la Șăulia (Mureș), cu momente de relaxare și destindere, pentru copiii bolnavi și familiile acestora, sub supravegherea atentă a specialiștilor de la Asociația Mișcare de Tabără Yuppi.

Asociația Tandem a organizat ateliere de improvizație și joc de rol în cadrul proiectului „Joaca de-a teatrul” pentru 12 elevi deficienți de vedere ai Școlii Austrului din București, facilitând diferite aspecte ale dezvoltării personale, cum ar fi îmbunătățirea abilităților de comunicare sau a inteligenței emoționale, dar și empatia, spontaneitatea sau creativitatea.

Ediția a II-a a proiectului „Viața ta a schimbat lumea”, implementat de Fundația Hospice Emanuel din Oradea, a fost un program psihosocial destinat copiilor diagnosticați cu o boală gravă sau incurabilă, care a contribuit la creșterea calității vieții și diminuarea suferinței intense asociate cu prognosticul de viață limitat.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și