Cu acest prilej, ├«n diminea┼úa zilei de luni, 1 septembrie a.c., ├«ncep├ónd cu ora 08.30, la sediul Inspectoratului de Jandarmi Jude┼úean Maramure┼č au avut loc o serie de manifest─âri prilejuite de acest eveniment din via┼úa oamenilor de arme.

Astfel, ├«ntreg efectivul Inspectoratului a luat parte la activit─â┼úile desf─â┼čurate ├«n clubul unit─â┼úii. Ziua a ├«nceput cu o slujb─â religioas─â oficiat─â de c─âtre preotul militar dr. Achim Daniel, iar ├«n continuare a fost proiectat un film documentar referitor la activitatea Jandarmeriei Rom├óne. De asemenea, alocu┼úiunea Inspectorului ┼×ef al I.J.J. Maramure┼č, mr. Petru Marcel FLORI┼×TEANU a cuprins ┼či un scurt istoric privind ├«nfiin┼úarea Jandarmeriei Rurale.

La 1 septembrie 1893, a intrat ├«n vigoare ÔÇťLegea pentru organizarea Gendarmeriei RuraleÔÇŁ, promulgat─â prin Decret Regal de c─âtre Carol I, lege care prevedea instituirea unui Corp de paz─â ┼či ordine cu caracter militarizat ├«n toate localit─â┼úile rurale din ┼úar─â, deoarece structurile anterioare nu f─âceau fa┼ú─â situa┼úiei complexe de pe teren ┼či nu corespundeau unui stat modern european. Este demn de remarcat faptul c─â aceast─â lege a pus accentul pe atribu┼úiile Jandarmeriei Rurale de a ÔÇ×veghea ├«n localit─â┼úile rurale la siguran┼úa public─â, la men┼úinerea ordinii ┼či executarea legilorÔÇŁ, stipul├óndu-se, totodat─â, garantarea unei circula┼úii normale ┼či civilizate pe principalele c─âi de comunica┼úie ale ┼ú─ârii.

├Än toate comunele se ├«nfiin┼úau plutoane, companii, sec┼úii ┼či pichete de jandarmerie, aflate ├«n subordinea direct─â a primarilor. Din punct de vedere al misiunilor de poli┼úie judiciar─â, jandarmii se subordonau judec─âtorilor de instruc┼úie ┼či procurorilor.

P├ón─â ├«n anul 1998, 1 septembrie era ┼či Ziua Jandarmeriei Rom├óne, ├«ns─â, odat─â cu intrarea ├«n vigoare a Legii de organizare ┼či func┼úionare a Jandarmeriei, aceasta se s─ârb─âtore┼čte la 3 Aprilie, zi care marcheaz─â promulgarea, de c─âtre domnitorul Grigore Alexandru Ghica, ├«n anul 1850, a primului act de ├«nfiin┼úare a corpului de jandarmi pe teritoriul Rom├óniei ÔÇô ÔÇ×Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor ├«n jandarmiÔÇŁ.

Citește și

loading...