În Maramureş, această plafonare nu va afecta foarte multe familii. Datele Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială arată că de această măsură, luată recent de către Guvernul României la începutul lunii august, ar urma să fie afectate sub 10 familii.

Conform noii prevederi, indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului se va stabili ca şi până acum, respectiv la 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni, din ultimii doi ani anteriori datei naşterii copilului, cu menţinerea cuantumului minim actual de 85 % din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată, însă cu limitarea la un nivel maxim de 8.500 lei.

„Nu cred că această modificare a legislaţiei va afecta foarte multe persoane din judeţul Maramureş. Şi asta dintr-un motiv foarte simplu. Din cei vreo 4.200 de beneficiari ai indemnizaţiei de creştere a copilului nu cred că sunt nici cinci persoane care ar depăşi acest prag. Maramureşul nu a fost şi nici nu este un judeţ cu persoane suficient de tinere ca să se califice pentru indemnizaţie de creştere copil, nu e o chestiune de vârstă. Se ştie că oamenii, avansând în carieră, acumulează şi nişte ani, iar la o anumită vârstă mai puţini au curajul de a mai face copii. Iar cei tineri, cel puţin în Maramureş, sunt mai puţine situaţiile în care aceştia au făcut deja salturi spectaculoase în carieră, astfel încât să aibă nişte venituri substanţiale foarte mari, care să le permită indemnizaţii foarte mari. Avem un caz despre care s-a vorbit, care ne ducea într-un top naţional, acel caz unde indemnizaţia lunară este de peste 45.000 lei, adică circa 10.000 euro indemnizaţie. Este un caz unic în Maramureş, dar mai există cazuri în plată cu peste 16.000 lei indemnizaţie sau 10.000 lei. Dar sunt foarte puţine la noi în judeţ”, a spus, pentru Glasul Maramureşului, directorul Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială Maramureş, Ovidiu Morar.

Verificare suplimentară, făcută de ANAF

Acesta a arătat că, în astfel de cazuri, există o dublă verificare. Oamenii vin cu documente prin care demonstrează că au realizat nişte venituri, iar AJPIS face acel calcul din care reiese suma pe care ar trebui să o primească:

„Dar în toate cazurile în care sumele sunt mari, cum a fost cel de la Sibiu, întotdeauna ANAF a făcut o verificare suplimentară asupra veniturilor declarate de persoanele respective şi lucrurile poate s-au mai limpezit”.

„O aritmetică simplă ne arată un lucru. Persoana care solicită indemnizaţia a cotizat, dintr-un venit brut, 16% impozit datorat statului pentru acele venituri. Statul le asigură, ca o politică de protecţie, peste 50% din acelaşi venit brut la care ne referim timp de doi ani. Orice argument de forţă pe care îl aduc unii, că a cotizat şi trebuie să primească nu îşi are rostul. Pentru că ai plătit 12 luni 16% din ceva, iar statul îţi dă 50% din acel ceva timp de 24 luni”, a adăugat Morar.

La nivel naţional, din cei 160.807 de beneficiari de indemnizaţie pentru creşterea copilului, circa 1.100 de beneficiari au indemnizaţii care depăşesc 9.000 lei. Maramureşul nu se află în topul judeţelor unde se acordă indemnizaţii mari, cele mai mari cuantumuri fiind de 159.000 lei, respectiv 108.700 lei (în Bucureşti), 140.000 lei (Arad), 81.000 lei (Vâlcea), 74.000 lei (Constanţa). Cuantumuri de 50.000 lei – 60.000 lei pot fi regăsite în municipiul Bucureşti, dar şi în judeţele Galaţi, Buzău, Dolj, Arad sau Dâmboviţa etc.


Preluare: infomm.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și