Potrivit primarului oraşului Dragomireşti, Vasile Ţiplea, în urma audienței avute cu Ministrul de Justiţie, în data de 2 februarie, reieșea faptul că lipsa judecătorilor la Judecătoria Dragomirești reprezintă problema esențială în menținerea judecătoriei în localitate. “Cum această problemă este pe cale de a se rezolva, conform celor spuse de CSM, în ședința din 28 februarie, posturile de judecător urmând a fi completate în urma concursului ce urmează a se finaliza până în data de 22 mai 2017, la care am înțeles că sunt depuse până în acest moment 7 dosare, vă rugăm solicitaţi Curţii de Apel Cluj să nu demareze procesul de redistribuire a dosarelor aflate pe rol la judecătoria Dragomirești înainte de finalizarea concursului pentru judecători, o eventuală rearondare a localităților de la Judecătoria Dragomirești justificându-se doar în cazul neocupării posturilor”, se arată în adresa trimisă de primarul Vasile Ţiplea ministrului Justiţiei.

# Peste 40.000 maramureşeni afectaţi

Autorităţile din unităţile administrativ-teritoriale din Maramureş sunt de părere că Judecătoria Dragomirești nu poate fi închisă doar pentru a crește volumul de lucru la judecătoriile Vișeu de Sus și Sighetu Marmației, cu atât mai mult cu cât la Sighet spațiul judecătoriei este impropriu și pentru volumul actual de muncă, clădirea aflânduse într-o stare de degradare avansată. Conform responsabililor, măsura de a închide Judecătoria Dragomirești, afectează peste 40.000 locuitori din 11 localități, locuitorii fiind în marea lor majoritate bătrâni și bolnavi, care mai au de soluționat în instanțe, dreptul de proprietate asupra terenurilor moștenite, nerezolvate de legile fondului funciar. În luna ianuarie 2017, primarii din toate cele 11 localități arondate, printr-un memoriu adresat Ministerului de Justiţie, CSM-ului, Curţii de Apel Cluj şi Tribunalului Maramureş și-au manifestat dorința de a menține Judecătoria Dragomirești. Totodată, închiderea Judecătoriei Dragomirești înseamnă închiderea Parchetului, a BCPI Dragomirești și a Biroului Notarial afectând astfel aproape 30 de locuri de muncă. “De asemenea, lipsa infrastructurii de transport face ca deplasarea la judecătoriile din Vișeu și Sighet să se facă cu mult efort fizic și financiar, pe cel mai prost drum din Maramureș și poate din țară, DJ 186”, se mai arată în documentul trimis de autorităţile din Dragomireşti ministerului Justiţiei.


# Liberul acces la justiţie, în pericol?

Menţinerea funcţionării acestor instanţe judecătoreşte are la bază mai multe considerente, sunt de părere autorităţile din Dragomireşti, susţinute de alte 10 unităţi administrativ-teritoriale. Practic, Judecătoria din Dragomireşti deserveşte o populaţie de aproape 50.000 de locuitori din oraşele Dragomireşti şi Săliştea de Sus precum şi din comunele Strâmtura, Rozavlea, Botiza, Poienile Izei, Şieu, Bogdan Vodă, Ieud şi Săcel. În situaţie s-au implicat şi conducerea Consiliului Judeţean Maramureş şi reprezentantul guvernului în teritoriu. “Aceste localităţi sunt situate în nord-vestul României, în partea de nord a judeţului Maramureş, cu o populaţie săracă preocupată în principal cu agricultura şi în special cu creşterea animalelor. În marea lor majoritate, acestea au fost cooperativizate, aplicarea legilor fondului funciar nefiind încă finalizată”, justifică reprezentanţii Consiliului Judeţean şi ai Prefecturii într-un document trimis autorităţilor din Capitală. De asemenea, “prin desfiinţarea acestor instituţii se îngrădeşte liberul acces la justiţie pentru populaţia de pe Valea Izei, încălcându-se astfel un drept fundamental al cetățeanului prevăzut la art.21 din Constituția României, care se referă la „Accesul liber la Justiție” și că „orice persoană se poate adresa justiției pentru apărarea drepturilor, a libertăților și a intereselor legitime” și nu face decât să îndepărteze mai mult cetățeanul de locul în care actul de justiție este înfăpuit. Cetățenii din această zonă ar trebui să se deplaseze la alte instanţe respectiv, cele din oraşul Vişeu de Sus şi municipiul Sighetu Marmaţiei la distanţe mari faţă de localităţile în care locuiesc (distanţe cuprinse între 40-60 de km), aici neexistând mijloace de transport în comun nici terestre şi nici feroviare. Practic, locuitorii acestei zone, proveniți în marea lor parte din mediul rural nu dispun de venituri bănești, marea majoritate neavând nici un fel de venit fiind agricultori sau fiind pensionari cu pensii foarte mici”, se mai arată în adresa trimisă de autorităţile maramureşene.


# Concurs de ocupare a patru posturi, în aprilie

În ceea ce priveşte criteriile de performanţă, instanţa de la Dragomireşti ocupă un loc fruntaş în rândurile instanţelor la Curtea de Apel Cluj, numărul dosarelor aflate pe rolul instanţei este anual în continuă creştere. În plus, arată autorităţile maramureşene, instanţa funcţionează în sediu propriu. O eventuală desfiinţare a acestor instituţii ar duce implicit la cheltuieli suplimentare cu privire la decontarea transportului personalului angajat de la localitatea de domiciliu la instanţa unde ar urma să fie transferate, sau chiar la decontarea chiriilor acestor persoane în condiţiile în care distanţa faţă de instanţele de la Vişeu de Sus, Sighetu Marmaţiei şi Baia Mare este cuprinsă între 40 şi 110 km. “În luna aprilie este organizat concurs pentru ocuparea a 4 posturi pentru judecători la această instanţă, astfel că până la ocuparea acestora nu se justifică adoptarea hotărârii de Guvern”, se arată în justificarea autorităţilor din Maramureş.


# Judecătoria Dragomireşti, sacrificată?

E interesant, însă, răspunsul oferit la un moment dat de Consiliul Suprem al Magistraturii, fapt care a aprins imaginaţia autorităţilor maramureşene. “Apreciem că măsura propusă în ceea ce priveşte rearondarea tuturor localităţilor din circumscripţia Judecătoriei Dragomireşti este oportună, în condiţiile în care neajunsurile pe care le implică vizând creşterea volumului de activitate al Judecătorilor Sighetu Marmaţiei şi Vişeu de Sus sunt, oricum, mai mici decât cel pe care l-ar reprezenta imposibilitatea funcţionării Judecătoriei Dragomireşti”. De asemenea, “este de semnalat faptul că, deşi, la momentul de faţă Judecătoria Dragomireşti îşi desfăşoară activitatea cu un singur judecător, delegat de la o altă instanţă, există perspectiva ca, după finalizarea concursului de admitere în magistratură, schema de personal a acestei instanţe să fie completată cu trei judecători”. Deci, potrivit informaţiilor noastre, din cele patru posturi din organigramă, ar putea fi ocupate trei. Însă, dacă Judecătoria Dragomireşti va fi “executată” înainte de finalizarea concursului, acest lucru ar însemna mutarea arhivelor şi a dosarelor la celelalte două judecătorii. Acest fapt ar îngreuna, cel puţin în mod teoretic, reluarea activităţii la Dragomireşti. În plus, câştigătorii concursului îşi vor desfăşura activitatea ori la Judecătoria Sighetu Marmaţiei, ori la cea din Vişeu de Sus.

# Aproape un secol de existenţă

Unii vorbesc despre interese obscure, care generează o grabă dubioasă de a desfiinţa instituţia înainte de a se ocupa acele posturi. Cert este un singur lucru. Ar fi o grea lovitură pentru Valea Izei închiderea Judecătoriei Dragomireşti, întrucât ar veni după ce lacătul a fost pus deja pe spital şi pe trezorerie. Astfel, odată cu judecătoria s-ar desfiinţa şi Parchetul, Notariatul şi Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. În plus, puţini cunosc faptul că Judecătoria Dragomireşti este o instituţie de tradiţie în Maramureş. “A fost înfiinţată în anul 1920. Şi-a continuat activitatea inclusiv pe timpul horthyştilor. Doar în perioada comunistă, în anii 50, activitatea a fost sistată pentru scurt timp. Astfel, dacă se va închide, în 2020 nu vom aniversa 100 ani de existenţă, ci vom comemora Judecătoria Dragomireşti. Ar fi mare păcat!”, a declarat pentru Glasul Maramureşului Vasile Ţiplea, primarul din Dragomireşti.

Rămâne de văzut dacă eforturile autorităţilor vor da roade sau dacă în pofida lor, judecătoria de pe Valea Izei îşi va închide porţile înainte de a împlini centenarul.


Preluare: InfoMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și