Cosmonautul sovietic Iuri Gagarin, in varsta de 27 de ani, efectua primul zbor orbital in jurul Pamantului. In timpul zborului, la o altitudine ce a variat intre 175 si 380 de kilometri, Gagarin a efectuat prima transmisiune televizata din spatiu.

In 2011, pilotii de pe Statia Spatiala Internationala au realizat, cu ocazia sarbatoririi Zilei Mondiale a Aviatiei si Cosmonauticii, un film cu cadre speciale facute in aceleasi locuri in care, cu 50 de ani in urma, Iuri Gagarin a filmat primele cadre ale Pamantului vazut din spatiu – filmul First Orbit contine si cadrele originale trase de Iuri Gagarin.

Dupa un zbor de 108 minute, in care a efectuat o rotatie completa in jurul Pamantului, Gagarin a reintrat in spatiul atmosferic si, din motive tehnice, s-a catapultat din modul la 7.000 de metri inaltime, aterizand cu parasuta, in zona Saratov, la 700 de kilometri de Moscova.

Succesul misiunii a fost exploatat propagandistic de Kremlin, pentru a demonstra superioritatea tehnologiei sovietice fata de cea americana. Doar 7 ani mai tarziu, la 27 martie 1968, ”primul om in Cosmos”, Iuri Gagarin se prabusea cu avionul in timpul unui zbor militar de antrenament, in circumstante ramase invaluite in mister.

Prima misiune a navetei Columbia, STS-1, a durat de pe 12 aprilie pana pe 14 aprilie, 1981.

Pe 1 februarie 2003, in timpul celei de-a 28-a misiuni, STS-107, Columbia s-a dezintegrat in timpul reintrarii in atmosfera terestra deasupra Texasului. Toti cei 7 membri ai echipajului au pierit.

Dupa ce naveta Columbia a fost distrusa la reintrarea in atmosfera, directorul de zbor Leroy Cain a dat ordin ca usile centrului de comanda de la NASA sa fie incuiate, iar toate datele de pe computere sa fie salvate. Cain avea lacrimi in ochi, caci echipajul navetei Columbia nu avea sa mai revina acasa. Naveta se dezintegrase deasupra statului Texas, luand viata celor sapte astronauti si imprastiind resturi pe o suprafata ce se intindea pe sute de kilometri.

Desi nimeni nu stia cu exactitate care era cauza accidentului, cativa ingineri de la Centrul Spatial Johnson erau convinsi ca stiu ce s-a petrecut, pentru ca acestia incercasera sa traga un semnal de alarma, insa fusesera ignorati de conducere.

Ancheta oficiala, desfasurata anul urmator, a ajuns la concluzia ca spuma a fost cauza fizica a accidentului. O bucata din spuma de dimensiunile unei valize, ce cantarea 0,75 kilograme, a lovit aripa stanga a navetei Columbia la lansare, formand o gaura in placile de protectie si lasand naveta vulnerabila la temperaturile foarte mari ce se inregistreaza la revenirea in atmosfera Pamantului. Anchetatorii au descoperit ca spuma nu era singurul vinovat. De ani buni, spuma se desprindea de rezervorul exterior si lovea naveta, iar oficialii NASA ajunsesera sa accepte acest lucru ca pe ceva normal.

Wayne Hale este singura persoana de la NASA care a acceptat in fata publicului responsabilitatea pentru “normalizarea anormalului”. Ulterior, acesta a coordonat efortul prin care NASA a revenit in spatiu. Hale a promis ca agentia spatiala nu va mai lasa niciodata pe nimeni in urma. Aceasta este lectia invatata in urma tragediei navetei Columbia. (vezi si A fost dezvaluita povestea nestiuta a celui mai dramatic moment din istoria recenta a NASA )

Dumitru Prunariu este primul, si singurul, roman care a zburat vreodata in spatiul cosmic. El a participat la misiunea Soiuz 40 din cadrul programului spatial “Intercosmos” si a petrecut in spatiu 7 zile, 20 de ore si 42 de minute. La 12 aprilie 2011, Dumitru Prunariu a fost decorat de presedintele rus Dmitri Medvedev, in cadrul unei ceremonii ce a marcat aniversarea a 50 de ani de la primul zbor al omului in spatiu.


Preluare: ZiarMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și