Ayrton Senna a murit pe 1 mai 1994, când monopostul Williams Renault pe care îl conducea a ieșit în decor și a lovit un parapet al circuitului de la Imola, în timpul Marelui Premiu de Formula 1 din San Marino.

Ayrton Senna da Silva s-a n─âscut pe 21 martie 1960 ├«n Sao Paolo, Brazilia. La 13 ani a debutat ├«n competi╚Ťiile de karting, iar ├«n 1977 a c├ó╚Ötigat titlul continental al Americii de Sud. ├Än 1981 s-a mutat ├«n Europa, a ├«nceput s─â concureze ├«n Formula Ford 1600, c├ó╚Ötig├ónd titlul ├«n primul an.

Senna a debutat ├«n Formula 1 ├«n 1984, concur├ónd chiar ├«n Marele Premiu al Braziliei pentru echipa Toleman. Ulterior a trecut la Lotus, iar ├«n 1988 a ajuns la McLaren. Cei ╚Öase ani petrecu╚Ťi la McLaren au fost cei mai productivi din ├«ntreaga sa carier─â. A c├ó╚Ötigat trei titluri mondiale, de alte dou─â ori fiind vicecampion mondial. A c├ó╚Ötigat 35 de curse ╚Öi 49 de pole position-uri. ├Än 1993 s-a retras din Formula 1 ╚Öi a plecat ├«n SUA, ├«ns─â a revenit dup─â scurt timp ╚Öi, dup─â o scurt─â aventur─â la McLaren, a semnat cu Williams la finalul anului.

Ayrton Senna a mai concurat ├«n doar trei curse ├«n 1994. Cea de-a treia a fost cea de la Imola, ├«n care ╚Öi-am pierdut via╚Ťa. Senna ar fi lovit parapetul din virajul Tamburello cu aproape 220 km/or─â. A fost transportat cu elicopterul la spitalul din Bologna, unde medicii au constatat decesul.

Citește și

loading...