Potrivit tradiţiei, în fiecare an, o personalitate a lumii dansului transmite un mesaj, prin intermediul tuturor instituţiilor din lume dedicate acestei artei. În 2022, an în care Ziua internaţională a dansului a ajuns la ediţia cu numărul 40, acest rol îi aparţine balerinei Kang Sue-jin, director artistic al Baletului Naţional din Republica Coreea.

În mesajul său, Kang Sue-jin vorbeşte despre urmările nefaste avute de pandemie asupra dansatorilor şi publicului spectator. "Chiar dacă situaţia se îmbunătăţeşte, spectacolele de dans sunt, încă, supuse multor restricţii. Acest fapt ne determină să preţuim şi mai mult amintirea vremurilor în care dansul şi dansatorii străluceau precum bijuteriile, dând formă artistică atât angoasei şi anxietăţii, cât şi voinţei de viaţă şi speranţei, a vremurilor când aceştia luminau lumea", potrivit international-dance-day.org.

În 2021, mesajul i-a aparţinut lui Friedmann Vogel, prim solist al Teatrului de Balet din Stuttgart, unul dintre cei mai valoroşi balerini ai momentului. "Totul începe cu mişcarea - un instinct pe care îl avem cu toţii - iar dansul este o mişcare ce se transformă într-un mijloc de comunicare. (...) Ca dansatori, suntem într-o mişcare continuă, aspirând să creăm momente memorabile. Acesta este scopul ultim al fiecărui dansator, indiferent de genul dansului pe care îl practică", potrivit stuttgart-ballet.de.

Institutul Internaţional de Teatru transmite, la 29 aprilie 2022, un program special dedicat acestei sărbători, care cuprinde cinci producţii realizate în diferite părţi ale Globului: Africa, Asia-Pacific, America, Europa şi Ţările Arabe. În acest fel, ITI doreşte să promoveze frumuseţea universală şi diversitatea artei dansului. Spectacolul este disponibil la adresa international-dance-day.org şi pe pagina de Facebook a institutului.

De Ziua internaţională a dansului, sunt organizate spectacole şi evenimente speciale şi la noi în ţară. De exemplu, Teatrul Naţional Timişoara marchează această zi cu piesa "Prin Vis", un spectacol hipnotic de teatru-dans, plasat la intersecţia celor două arte, un fascinant şi emoţionant road-movie "pe dos", în care un vechi Cadillac anulează graniţele dintre realitate şi ficţiune şi se transformă într-un adevărat portal către poveştile fascinante articulate în jurul său, transmite TNTm, într-un comunicat remis AGERPRES. Spectacolul, parte a programului MixART, este semnat de Pal Frenak, celebru coregraf european, iar distribuţia îi reuneşte pe actorii Laura Avarvari, Cătălin Ursu, Mara Opriş, Alina Ilea, Flavia Giurgiu, Daniela Bostan, Darius Zet, Raul Lăzărescu, Ionuţ Iova şi Răzvan Ciocoi.

La 30 aprilie, sute de dansatori se vor întrece pe ritmuri ritmuri latino, orientale, etno şi clasice în cadrul primei ediţii a concursului Prime Grand Prix, care va avea loc la Casino Sinaia. Prime Grand Prix - Ediţia I-a va avea 30 de secţiuni, iar concursul se adresează tuturor dansatorilor care fac parte din cluburi, asociaţii, fundaţii culturale şi ansambluri pentru tineret, din ţară şi străinătate, amatori şi profesionişti. Organizatori sunt Primăria Sinaia şi Asociaţia Club Sportiv Prime Sport.

***

Dansul este o formă universală de expresie artistică, ce depăşeşte frontierele politice, culturale şi etnice. Manifestările de Ziua dansului includ spectacole speciale, cursuri deschise publicului, repetiţii publice, expoziţii, seri dansante, programe radio şi TV, vizite, spectacole de stradă etc., conform www.international-dance-day.org.

Institutul Internaţional de Teatru, organizaţie internaţională neguvernamentală, asociată la UNESCO, are centre naţionale în o sută de ţări ale lumii. A fost fondat la Praga în 1948 de UNESCO şi de o comunitate teatrală internaţională. Scopul ITI este promovarea schimbului internaţional de ştiinţă şi practică în artele spectacolului pentru a consolida pacea şi solidaritatea între oameni, notează iti-worldwide.org.

Jean-Georges Noverre (1727-1810), maestru francez al dansului şi baletului, s-a născut la Paris şi este considerat creatorul baletului modern. Prima apariţie într-un spectacol a avut loc la Fontainebleau, în 1743, iar în 1747 a compus primul spectacol de balet pentru Opera Comică. Doi ani mai târziu, a montat spectacole de balet - 'Iphigenie en Tauride', 'Alceste', colaborând cu Christoph Willibald Gluck.

Între 1758 şi 1760, a realizat o serie de spectacole de balet la Lyons - 'Fetes du serail', 'Les Rejouissances flamandes', 'La Mort dAjax', 'Orphee aux Enfers', şi şi-a publicat lucrarea 'Lettres sur la danse et sur les ballets' (1760), în care a definit dansul ca 'o pictură plină de pasiuni, moravuri, obiceiuri". În 1775, la cererea reginei Maria Antoaneta, a fost numit maestru al spectacolelor de balet la Opera din Paris. A murit la Saint-Germain-en-Laye, la 19 noiembrie 1810.


Preluare: AGERPRES

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și