Intitulată „Obiecte de tezaur din colecția Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva”, expoziția își propune să prezinte câteva piese care nu au fost văzute de public, până acum, dar și unele extrem de valoroase, cum sunt plăcuțele din aur descoperite la Germisara, tezaurul de la Sărăcsău sau aplica Medusa Gorgona de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa.

„Expoziția conține 385 de obiecte din aur și din argint. Altfel spus, este o expoziție care cântărește două kilograme de aur și trei kilograme de argint. Sperăm ca această expoziție să ne aducă 100.000 de vizitatori în anul 2014”, a declarat directorul MCDR, Liliana Țolaș.

Expoziția a fost pregătită într-o aripă a Palatului Magna Curia. Vizitatorii pot admira piese de podoabă și obiecte cu rol liturgic, care au fost utilizate pe parcursul a multor milenii.

„Din punct de vedere istoric și documentar cele mai valoroase piese sunt cele șapte plăcuțe din aur descoperite la Germisara, pentru că în întreg Imperiul Roman sunt doar 15 asemenea lucruri. De asemenea, menționez cele două garnituri de costum, bijuterii ce aparțin unor preotese dace, descoperite la Sărăcsău, în anul 1950”, a arătat cercetătorul științific Iosif Vasile Ferencz, de la MCDR Deva.

Vizitatorii expoziției vor trebui să respecte mai multe condiții de securitate speciale. Nu se poate intra cu telefon, aparat de fotografiat sau aparat de filmat. La intrare a fost deschis un post special de pază, iar personalul are în dotare și un detector de metale, pentru a se asigura că totul este în ordine.

Expoziția va fi deschisă până la sfârșitul anului și poate fi vizitată de marți până duminică, între orele 9.00-17.00.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și