Germania, Marea Britanie și Turcia au anunțat suspendarea zborurilor cu aparatul Airbus A400M, în așteptarea rezultatelor anchetei accidentului din sudul Spaniei.

Cele două cutii negre ale aparatului au fost găsite duminică dimineață la locul accidentului.

„Ele au fost predate judecătorului de instrucție însărcinat cu ancheta judiciară”, a indicat ministrul spaniol al lucrărilor publice.

Cel puțin patru persoane au murit sâmbătă în urma prăbușirii unui avion Airbus A400M în apropiere de aeroportul Sevilla în timpul unui zbor de testare, în primul accident mortal al noului avion de transport militar european. Un al patrulea cadavru carbonizat a fost descoperit, a anunțat prefectul Andaluziei, Antonio Sanz.

Este cel de-al doilea accident al unui avion militar în Spania de la începutul anului. La 26 ianuarie, în cadrul unui exercițiu al NATO, un avion de vânătoare grec a lovit alte aparate de zbor la decolarea de la o bază militară din Albacete. Tragedia s-a soldat cu 11 morți — nouă francezi, doi greci — și 21 de răniți.

Primul exemplar al Airbus A400M a fost livrat în Franța în 2013. De atunci, printre statele care au beneficiat de livrări sunt Turcia, Marea Britanie, Germania și Malaezia, primul client din afara Europei.

Construcția aparatului a întâmpinat numeroase obstacole de la lansarea programului, în 2003, la solicitarea armatelor europene: întârzieri de fabricație și livrare, depășirea costului bugetat inițial de 6,2 miliarde de euro (30% din buget) și dispute între clienți și constructorul Airbus.

Germania s-a plâns de numeroase deficiențe la primul exemplar care i-a fost livrat în decembrie 2014, cu patru ani de întârziere față de calendarul inițial. Reacționând la aceste critici, Airbus a anunțat în ianuarie reorganizarea ramurii sale militare, al cărei director a fost concediat.

Echipat cu patru turbopropulsoare, avionul Airbus A400M poate transporta până la 37 de tone pe o distanță de 3.300 km și poate ateriza pe terenuri precum nisipul, cu blindate sau elicoptere la bord. În total, 174 de exemplare au fost comandate până în prezent, dintre care 50 de Franța, 53 de Germania, 27 de Spania și 22 de către Marea Britanie.


Preluare: AgerPres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și