Astfel, în perioada 15 – 22 februarie a.c., poliţiştii au efectuat verificări în fondul forestier şi au fost prezenţi pe principalele artere de circulaţie pentru depistarea transporturilor ilegale de material lemnos.

În urma controalelor efectuate la Săliştea de Sus, Vadu Izei, Coltău, Târgu Lăpuş, Sarasău şi Suciu de Sus, poliţiştii au constatat nouă infracţiuni de tăiere fără drept şi furt de arbori. De asemenea, au fost aplicate şapte sancţiuni contravenţionale şi a fost dispusă confiscarea a 68.5 mc material lemnos, fără provenienţă legală.

Exemple:

Vineri, 19 februarie, poliţiştii din Târgu Lăpuş s-au sesizat din oficiu despre comiterea unor infracţiuni în domeniul silvic. În locul numit „Dealu Măgojii”, poliţiştii au prins în flagrant doi bărbaţi, în vârstă de 30 şi 41 de ani, în timp ce tăiau ilegal mai mulţi arbori cu intenţia de a-i sustrage.

Întreaga cantitate, peste 20 mc de lemn, a fost confiscată şi predată în custodie Ocolului Silvic Târgu Lăpuş iar cei doi bărbaţi sunt cercetaţi pentru comiterea infracţiunii de tăiere ilegală de arbori.

Tot vineri, poliţiştii care efectuau controale pe raza localităţii Băiuţ pentru depistarea persoanelor care transportă ilegal material lemnos, au oprit pentru control, un autovehicul condus de un localnic de 33 de ani.

În urma verificărilor efectuate, poliţiştii, împreună cu reprezentanţi din cadrul Ocolului Silvic Strâmbu Băiuţ, au constatat că nu corespundea cantitatea de material lemnos evidenţiată în documente cu cea transportată efectiv. Astfel, dacă în acte era consemnată cantitatea de 14.56 mc lemn de brad, în urma măsurătorilor s-a constatat că bărbatul transporta 21.97 mc.

Lemnul a fost ridicat în vederea confiscării iar şoferul a fost sancţionat contravenţional conform Legii 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice.

Citește și

Comentarii