Ştirea a fost confirmată de fiul său, Kiefer şi de reprezentantul său pe lângă publicaţia specializată The Hollywood Reporter, care a menţionat că decesul actorului a survenit după o boală îndelungată.

"Cu inima grea vă spun că tată meu, Donald Sutherland, a murit. Personal cred că este unul dintre cei mai importanţi actori din istoria filmului. Nu a refuzat niciodată un rol, bun, rău sau urât. A iubit ceea ce a făcut şi nimeni nu poate să ceară mai mult de atât. O viaţă bine trăită", a scris în mesajul publicat pe Instagram Kiefer Sutherland.

Revista Variety l-a descris drept "unul dintre actorii de cinema şi televiziune cei mai polivalenţi" de-a lungul carierei sale cinematografice de peste 60 de ani.

Donald Sutherland s-a născut la 17 iulie 1935 în provincia canadiană New Brunswick şi a crescut în Nova Scotia. A început să interpreteze diferite roluri în producţii de colegiu şi apoi s-a mutat în Marea Britanie pentru a deprinde arta actoriei. Ulterior avea să se mute din nou, de această dată în SUA, unde a primit un prim rol în filmul de război "The Dirty Dozen" (1967), alături de vedete precum Lee Marvin sau Charles Bronson.

A devenit celebru în rolul nonconformistului chirurg militar Hawkeye Pierce în satira regizorului Robert Altman despre Războiul din Koreea ”M*A*S*H” (1970). Tot în 1970 Sutherland a jucat alături de Telly Savalas şi Clint Eastwood în "Kelly’s Heroes" în rolul sergentului Oddball aflat în misiune să fure aurul naziştilor.

În anul următor a jucat alături de Jane Fonda, una dintre vedetele de prim rang ale Hollywoodului, în "Klute", şi apoi în 1973 a interpretat rolul unui tată îndurerat în "Don’t Look Now". Rolul din "Klute" l-a adus într-o relaţie cu Jane Fonda, împreună cu care a militat activ în mişcarea împotriva războiului din Vietnam.

Performanţa sa actoricească din "Ordinary People", debutul regizoral al superstarului hollywoodian Robert Redford, a contribuit la succesul acestui film din 1980 care a câştigat 4 premii Oscar, printre care şi cel pentru cel mai bun film.

În anii ’90 a jucat în filme de succes precum "JFK" (1991), "Backdraft" (1991), "Buffy the Vampire Slayer" (1992), "Outbreak" (1995), "A Time To Kill" (1996) şi "Instinct" (1999). A câştigat un Premiu Emmy pentru rolul din filmul pentru televiziune produs de HBO "Citizen X". În anii 2000 a avut apariţii în "Cold Mountain" (2003) şi "Pride & Prejudice" (2005).

În seria "Hunger Games" a deceniului trecut, despre un viitor distopic în care adolescenţii sunt trimişi într-o competiţie mortală pentru divertismentul maselor, Donald Sutherland a interpretat rolul maleficului Preşedinte Coriolanus Snow.

În 2012 a devenit Comandor al Artelor în Franţa şi a fost elogiat de ministrul francez al culturii Frederic Mitterrand pentru cariera sa "extraordinară".

Deşi a primit un Oscar onorific în 2017, Donald Sutherland este considerat printre cei mai buni actori din istoria Hollywood-ului care nu au primit vreodată o nominalizare la Oscar. A fost căsătorit de 3 ori şi are 5 copii, printre care şi celebrul actor Kiefer Sutherland.


Preluare: AGERPRES

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News
Patch-uri Custom Constan?a

Citește și