O altă tânără de 16 ani, care venea din Italia, a fost depistată cu această boală. Pasagerii care au călătorit cu ea au primit deja tratament preventiv. Doctorii nu exclud o circulaţie agresivă a bacteriilor care provoacă meningita în această perioadă. Vital este vaccinul, dar în România nu este încă aprobat.

O alertă de meningită a venit de la Iaşi, unde medicii au preluat în comă, de la Vaslui, o adolescentă de 15 ani. Fata fugise de acasă şi a fost dusă de autorităţi într-un centru social. Adăpostul a fost dezinfectat.

Deşi transportul unui pacient suspect de o boală care poate ucide în doar câteva ore trebuie să se facă urgent, ambulanţa de la Vaslui care a preluat-o pe fată s-a stricat pe drum. A fost nevoie de altă salvare. Cazul era deosebit de grav. Medicii suspectau că adolescenta are aceeaşi bacterie care a ucis, joia trecută, o elevă de 18 ani din Bucureşti.

CARMEN DOROBĂȚ, medic infecţionist şi manager la Spitalul de boli infecțioase Iași: Dupa aspectul clinic si dupa experienta mea de cativa ani, Da, acelasi aspect clinic.

După câteva ore, adolescenta de 15 ani a murit pe patul de spital.

Într-un alt caz, autorităţile au declanşat alerta internaţională după ce au aflat că o adolescentă de 16 ani, depistată cu meningită bacteriană, a călătorit cu avionul de la Milano la Suceava, împreună cu mama ei. Fata învaţă în Italia şi a venit să-şi petreacă sărbătorile la rudele din Botoşani.

ION MĂRIUȚĂ, directorul Aeroportului din Suceava: Am inaintat lista de pasageri, precum si locul ocupat in aeronava de catre fetita de 16 ani, precum si datele de contact ale pasagerilor din vecinatatea acesteia.

Practic, în timpul zborului, a existat pericol de contaminare. Într-un spaţiu închis, cum este interiorul unei aeronave, bacteriile se transmit uşor în aer sau prin contact cu persoana bolnavă. Alături de tânără, în aceelaşi avion au fost pasageri din Suceava, Botoşani şi mai mulţi străini.

IRINA ALECU, medic la DSP Botoşani: Contactii cei mai expusi au primit imediat chimioprofilaxie, deci sunt protejati. Trebuie sa fie persoane foarte apropiate, nu creem panica pe un avion intreg. Noi avem lista de pasageri ii avem in monitorizare.

Pacienta de 16 ani este tratată la Spitalul de Urgenţă din Botoşani, unde este izolată de ceilalţi bolnavi.

Meningita meningococică e numită şi boala contra timp pentru că evoluţia ei este fulminantă.

Debutează cu dureri de cap, febră, frisoane, sensibilitate la lumină şi iritaţii pe piele şi, în cazurile grave, blochează funcţiile tuturor organelor şi provoacă sângerări masive.

Medicii se tem că cele trei cazuri diagnosticate în doar câteva zile ar putea fi semnul unei circulaţii agresive a bacteriilor în această perioadă.

CARMEN DOROBĂȚ, medic infecţionist şi manager la Spitalul de boli infecțioase Iași: Utilizarea vaccinului categoric este de importanta capitala si protejeaza pacientul.

Serul nu este însă inclus în lista vaccinurilor obligatorii şi nu se găseşte în farmaciile din ţară.

SORINA PINTEA, Ministrul Sănătăţii: Eu sper sa nu creasca numarul de cazuri specialiștii spun ca numarul de cazuri nu impune.

Ministrul Sănătăţii spune că tipul de meningită care a ucis deja o adolescentă este foarte rar şi provoacă cel mult 5 decese pe an. Cu toate acestea în 2017, de exemplu, 63 de pacienţi au fost diagnosticaţi cu această boală. 13 dintre ei au murit.


Preluare: Observator.tv

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și