În urmă cu două zile, Senatului i-a fost supusă o cerere de reexaminare a proiectului vizând modificarea Legii Educaţiei Naţionale, proiect care schimbă mai multe aspece legate de procedura acordării titlului de doctor, retragerea sa sau declararea unei lucrări ca fiind plagiat. În mod paradoxal, în plin scandal al plagiatelor, senatorii au votat pentru menţinerea ultimelor modificări, acestea fiind de natură a-i avantaja pe plagiatori, luând Consiliului Naţional de Atestare a Diplomelor Universitare atribuţiile legate de constatarea plagiatului, această sarcină revenind senatului fiecărei universităţi, adică tocmai instituţiei care a acordat titlul de doctor.

Cei care au dorit să protejeze identificarea plagiatorilor (probabil, mulţi dintre ei fiind direct intersaţi să o facă) au fost în primul rând parlamentarii PSD, sprijiniţi de cei ai ALDE. Totuşi, pe lista scurtă a senatorilor care au votat pentru menţinerea actualei forme a legii au fost şi mai mulţi senatori PNL, cu toate că la nivelul conducerii partidului s-a votat invers. Singura formaţiune importantă care a votat total împotriva formei finale a legii au fost cei de la PMP.

Adrian Todoran, liderul Partidului Mişcarea Populară Maramureş, afirmă că votul dat de senatori este o ruşine pentru întreaga clasă politică şi arată faptul că majoritatea doreşte să îşi protejeze interesele proprii. Printre aceştia s-au numărat şi senatori de Maramureş. „Este o sfidare la adresa tuturor celor care i-au votat. Nicinul din cei care a susţinut legea care îi protejează pe plagiatori nu reprezintă interesele electoratului. Mă surprinde în mod deosebit votul senatorilor PNL de Maramureş, Liviu Titus Paşca şi Ciprian Rogojan, care au susţinut proiectul PSD, în dauna propriului partid. Ori poate că tocmai cele 12 voturi date PSD-ului de către liberali, pentru ca legea să rămână aşa cum vor Liviu Dragnea, Victor Ponta sau Ecaterina Andronescu, a fost garanţia oferită de Alina Gorghiu că alianţa PNL – PSD coabitează bine, iar USL a reînviat şi se pregăteşte să mai dea o lovitură românilor”, a spus Todoran.

Alesul băimărean crede că parlamentari precum Paşca sau Rogojan nu au ce căuta în politică, ei dovedind până acum că nu sunt interesaţi decât de jocuri politice şi de interese. „Dacă senatorii PSD au votat pentru a susţine proiectul colegilor lor, pot să înţeleg politic acest demers, dar Titus Paşca şi Ciprian Rogojan nu au nicio scuză, iar la alegerile din decembrie trebuie taxaţi, împreună cu tot PNL-ul. Mi-ar fi ruşine să mai apar în faţa băimărenilor şi să le cer din nou sprijin pentru a ajunge senator. Niciunul nu a făcut nimic notabil pentru cei care i-au ales. Au votat doar formal, aşa cum le-a cerut unul sau altul. În rest, activitatea lor s-a rezumat la proiecte minore, cele mai multe dintre ele fiind concepute de colegii de Parlament. Aceasta nu e generaţia de tineri politicieni, de oameni care pot să schimbe ceva în bine în ţara aceasta. Avem nevoie de alţi oameni, cu altă mentalitate. Nu aleşi care să-şi protejeze lucrările de doctorat plagiate. Ruşine!”, a conchis Adrian Todoran.

Luni, Senatul a respins cererea preşedintelui Iohannis de reexaminare a proiectului de lege care îi protejează atât pe plagiatori, cât şi pe cei care le-au acordat ilegal titlurile de doctori. În primul rând, Comisiei Naţionale de Acordare a Diplomelor Universitare, singura instituţie ce a făcut posibilă demascarea impostorilor, i-a fost luat obiectul muncii. Acum, cei care pot constata plagiatul şi retrage titlurile doctorale sunt reprezentanţii senatului universităţilor, adică tocmai aceia care le-au emis ilegal.

A consemnat Catalin Man.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și