Asta în ciuda faptului că David Cameron a anunţat în Parlamentul de la Londra că nu va activa deocamată articolul 50, privitor la ieşirea din Uniune.

Agenția Standard & Poor`s i-a retras Marii Britanii calificativul maxim "AAA", pe care l-a redus până la "AA", cu perspectivă negativă. "În opinia noastră, acest rezultat al referendumului este un element fundamental care va duce la un context mai puțin previzibil și stabil în Marea Britanie", au afirmat reprezentații agenției într-un comunicat.

Perspectiva negativă reflectă riscurile viitoare legate de economia britanică precum și "rolul lirei sterline drept monedă de rezervă". Potrivit analiştilor, referendumul va afecta creşterea PIB-ului britanic precum și balanța fiscală și echilibrul între exporturi și importuri.

Între timp, David Cameron nu se grăbeşte să pună în aplicare rezultatul referendumului. Şeful executivului de la Londra a amintit dreptul său şi al cabinetului pe care-l conduce de a accepta sau nu ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, indiferent de rezultatul votului.

Premierul a anunţat în Parlament că într-o primă etapă, articolul 50 care reglementează ieşirea ţării sale din blocul comunitar, nu va fi declanşat.

„În ultimele zile am vorbit cu Angela Merkel, Francois Hollande şi alţi lideri europeni. Am discutat despre pregătirile pentru negocieri, dar şi despre faptul că guvernul britanic nu va activa acum articolul 50. Înainte de acest lucru trebuie să stabilim ce relaţie vom avea cu Uniunea Europeană." a declarat David Cameron.

Cu toate acestea, şeful executivului de la Londra a dat asigurări că va respecta în cele din urmă dorinţa electoratului britanic de ieşire din Uniunea Europeană.
Cameron a mai precizat că administraţiile din Scoţia, Irlanda de Nord şi Ţara Galilor, vor fi implicate în negocierile asupra Brexitului.

La câteva ore după anunţarea rezultatelor Brexit, David Cameron a anunţat că va demisiona din funcţia de premier, iar în acest moment sunt vehiculate trei posibile variante pentru această poziţie. Secretarul de stat Theresa May, fostul primar al Londrei Boris Johnson şi Secretarul Muncii şi al Pensilor Stephen Crabb sunt toţi aşteptaţi să candideze pentru acest post.

Citește și