Potrivit Reuters, este vorba despre o fostă refugiată care a scăpat din războiul din Somalia și o femeie de origine americano-palestiniană, născută în Dretroit.

Victoriile celor două democrate - Ilhan Omar și Rashida Tlaib - au fost obținute după niște campanii electorale bazate pe cea mai liberală aripă a Partidului Democrat: sistemul de sănătate, școlarizarea gratuită în colegii și un sistem de locuințe publice.

Aceste evenimente istorice au loc într-un context în care Consiliul relaţiilor americano-islamice (CAIR) a înregistrat o creştere cu 21% a delictelor antimusulmane în primul semestru din 2018, potrivit Agerpres, care citează AFP.

Cele două candidate musulmane pentru Congres au avut poziţii diametral opuse preşedintelui Donald Trump şi Partidului Republican în chestiunea imigraţiei, respingând politicile restrictive susţinute de aceştia, dar şi în privinţa reformei sănătăţii, susţinând contrar republicanilor un sistem de sănătate universal. Profilul celor două reflectă importanţa crescândă acordată de democraţii americani - mai ales în epoca Trump - unor probleme stringente cum sunt drepturile femeilor şi ale minorităţilor.

Rashida Tlaib, cea mai mare din 14 fraţi, a devenit în 2008 prima femeie musulmană aleasă în parlamentul local din Michigan. În august, a câştigat alegerile primare din Partidul Democrat pentru desemnarea unui candidat la Congresul federal, într-un district cu populaţie majoritară de culoare.

Cu toate acestea, în circumscripţia unde a candidat nu sunt mulţi musulmani, a precizat pentru AFP Dawud Walid, director executiv al filialei din Michigan a CAIR, potrivit căruia identitatea etnică sau religioasă nu a jucat un rol prea mare în victoria Rashidei în faţa rivalilor săi de până acum.

Neavând un adversar republican, Rashida Tlaib a fost aleasă pentru un mandat de doi ani în locul lui John Conyers, care şi-a prezentat demisia în decembrie anul trecut, după acuzaţii de hărţuire sexuală dar şi din cauza unor probleme de sănătate.

La rândul ei, Ilhan Omar, care a pledat pentru învăţământ universitar gratuit, locuinţe pentru toţi şi reforma justiţiei penale, a candidat pentru un loc în Congres într-o circumscripţie dominată de democraţi şi îl înlocuiește pe Keith Ellison, care a fost primul musulman ales în Congres, în anul 2006. Ellison a renunţat la mandat pentru a candida la postul de procuror general în Minnesota.

Ilhan Omar, care poartă hijab, a fugit de războiul civil din ţara sa la 8 ani, emigrând împreună cu familia sa în SUA, după patru ani într-o tabără de refugiaţi în Kenya.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și