Oficialul sirian a venit în Maramureș pentru a participa la evenimentele culturale care au avut loc joi, cu începere de la ora 13.00, la Biblioteca Județeană ”Petre Dulfu” din Baia Mare, respectiv lansarea volumelor ”Antologie Lirică” – autor Nizar Qabbani, ”Zile împreună cu el”- autor Colette Khouri, precum și vernisajul expoziției ”Siria – cultură și istorie”.

Prefectul de Maramureș, Sebastian Lupuț a salutat inițiativa schimburilor culturale inițiată de Alexandru Peterliceanu și a transmis ambasadorului Republicii Arabe Siriene, Walid Othman, invitația de a dezvolta și legăturile economice și turistice. Totodată, Sebastian Lupuț a vorbit despre frumusețile Maramureșului, zone încărcate de tradiție și cultură.
Președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, a întărit afirmațiile prefectului de Maramureș, informându-l pe Ali Makin, Secretar 1 și consul al Ambasadei Republicii Arabe Siriene despre evenimentul ”Zilele Maramureșului”, acțiune care se va desfășura în județul nostru, pe parcursul unei săptămâni, în luna mai.

”Este o sărbătoare a întregului județ, când vom încerca să arătăm tuturor străinilor frumusețile zonei. Încercăm să aducem cât mai multe misiuni diplomatice în Maramureș, dat fiind faptul că, în una dintre seri vom organiza Gala Ambasadorilor, unde sperăm ca ambasadorul Walid Othman să fie prezent”, a precizat șeful administrației județene.

Consulul sirian Ali Makin a făcut o trecere în revistă a instoricului relațiilor de colaborare dintre Siria și România, care au început încă din perioada feniciană, au continuat apoi în Imperiul Roman, prin răspândirea creștinismului și apoi în perioada Evului Mediu, când domnitorul Constantin Brâncoveanu a donat orașului Alep prima tiparniță din Siria. ”În anii 1970, România și Siria au avut o relație specială, facilitând multe schimburi. Nu vom uita niciodată ajutorul specialiștilor români care au lucrat în Siria în domeniul construcțiilor, extracției și prelucrării petrolului, dar și în agricultură. Foarte mulți tineri sirieni au studiat la universitățile din România, aproximativ 35.000 de studenți, iar unii dintre cei specializați aici ocupă, astăzi, funcții importante în Guvernul sirian: ministrul Petrolului, ministrul Finanțelor etc.

Școala din România este recunoscută în Siria și mulți dintre cei care s-au școlarizat aici au ales să își trimită, la rândul lor, copiii să studieze în România. Și actualul președinte al Siriei a continuat aceste legături cu statul român, iar ambasadorul Walid Othman a sprijinit în mod activ dezvoltarea de legături cuturale și economice între cele două țări. Totodată, multe familii mixte de sirieni trăiesc în România, reprezentând o comunitate importantă”, a subliniat Ali Makin.

Reprezentanții Consiliului Județean și ai Prefecturii Maramureș au precizat că își doresc ca problemele din Siria să se rezolve în cel mai rapid și pașnic mod cu putință pentru poporul sirian, iar legăturile dintre cele două state să cunoască un trend ascendent.


Preluare: informatia-zilei.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și