Întâmplarea a fost semnalată de un băimărean care se afla într-una din dimineţile trecute în faţa Gării Baia Mare. „Era un bărbat care avea cutiile cu pachetele nedesfăcute. Spunea că le vinde la 1,5 milioane pe toate. Din câte ştiam eu, nu e voie. Dar se pare că unii nu consumă alimentele, ci se folosesc de ele să facă bani. Unii mor de foame, se agaţă de orice ajutor primit, iar alţii îşi bat joc, le vând. De asta e, uneori, păcat să ajuţi unii oameni nevoiaşi. Ei sunt nevoiaşi numai în aparenţă. Dacă primesc mâncare şi ei o vând? Probabil e mai importantă băutura decât hrana”, a reclamat băimăreanul.

Pachetele nu sunt de vânzare

Responsabilii din cadrul Serviciului Public de Asistenţă Socială (SPAS) din cadrul Primăriei Baia Mare spun că ajutoarele nu se comercializează, însă instituţia nu poate verifica traseul pachetelor după ridicarea lor de către beneficiari. „Pachetele cu alimente nu sunt de vânzare. Pe acele pachete scrie clar că este interzisă comercializarea lor. Noi nu putem şti ce fac beneficiarii acestor ajutoare după ce le ridică, nu avem cum să verificăm”, a explicat Bogdan Gavra, directorul Serviciului Public Asistenţă Socială (SPAS) din cadrul Primăriei Baia Mare, instituţia care coordonează în reşedinţa de judeţ activitatea de distribuire a ajutoarelor venite de la Uniunea Europeană.

Amenzi de până la 20.000 lei

Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Maramureş spun că cei care vând astfel de produse intră sub incidenţa legii, iar poliţiştii au competenţa de a-i sancţiona. „În situaţii de acest gen, structurile poliţieneşti au competenţa de a dispune măsuri în conformitate cu prevederile Legii 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite. Pentru astfel de practici comerciale ilicite, sancţiunile contravenţionale sunt cuprinse între 500 şi 20.000 lei”, a arătat Dumitriţa Rus, purtătorul de cuvânt al IPJ Maramureş. Mai trebuie spus că în cazul în care o persoană e sancţionată, oamenii legii iau şi măsura complementară de confiscare a produselor oferite spre vânzare. Astfel că, dacă sunt prinşi făcând bişniţă cu ajutoare europene, oamenii rămân şi fără produse, şi fără bani. În plus, sunt obligaţi să plătească şi o amendă straşnică.


Preluare: InfoMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și