Alopecia: ce este și cum se manifestă?


Alopecia reprezintă reducerea cantității de păr, drept consecință a numeroși factori (deficit de fier, vitamine, proteine, minerale, probleme hormonale, autoimune, suferințe cutanate sau sistemice, fumat, expunerea prelungită la soare, stres emoțional), deci, modul de manifestare diferă, iar fiecare formă necesită un tratament specific.



  • Alopecia temporară sau necitricială

  • Alopecia androgenetică - presupune o pierdere masivă a părului, mai ales, în rândul populației masculine;

  • Alopecia areata/pelada - este o boală autoimună, care vizează în mod egal ambele sexe. Alopecia areata se prezintă sub forma unor plăci alopecice circulare pe suprafața scalpului;

  • Efluvium telogen - implică pierderea acută a părului, din cauza trecerii premature a firelor de păr în telogen. Forma cronică afectează femeile cu vârsta mai mare de 45 de ani.

  • Alopecii permanente/nereversibile 


Ești suspectat de alopecie androgenică? Ce măsuri trebuie luate?


În primul rând, trebuie efectuat un istoric cât mai detaliat care să vizeze: 



  • Vârsta de la care a început căderea părului;

  • Istoricul căderii părului la rude de gradul I și II;

  • Teste clinice precum: dermatoscopia și tricoscopia. 


Dermatoscopia sau Tricoscopia sunt tehnici non-invazive cu scop de evaluare a dimensiunii extinse a părului și a suprafeței scalpului. Vizualizarea este posibilă cu ajutorul unui dermatoscop sau a unui videodermatoscop. Aceste procedee permit diagnosticarea alopeciei androgenogenetice, areata, a efluviului telogen, alopeciei triangulare congenitale, sau a alopeciei cicatriciale.


Am fost diagnosticat cu alopecie. Cum mă pot trata?


Terapiile aferente alopeciei severe sau incipiente presupun inclusiv metode invazive și sunt în cele mai multe cazuri de lungă durată.



  • Tratament cu laser


Această metodă are ca rol îndesirea și fortificarea firelor de par.



  • Transplantul de păr


Procedurile de transplant de păr eficient sunt de două tipuri. Prima categorie, de unități foliculare, acoperă suprafețe extinse, oferă grefe mai fine și mai calitative, dar în același timp este o metodă mai dureroasă și lasă cicatrici. Extracția unității foliculare are un grad de durere semnificativ mai scăzut, nu provoacă cicatrici, dar este o procedură care necesită mai mult timp față de transplantul de unități foliculare.


În funcție de stadiul alopeciei și de impactul psihic resimțit de pacient, se poate interveni prin: suplimente nutritive (cu Cistină, Metionină, Arginină, complex de vitamina B, vitamina E, vitamina H, zinc, fier și magneziu), psihoterapie sau terapia cu anxiolitice pentru situațiile grave.


Sursa de imagine:
Suthikait Teerawattanaphan / Shutterstock.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și