Reprezentantul diplomatic al Chi╚Öin─âului a fost convocat la Ministerul rus de Externe, relateaz─â agen╚Ťia Tass, preluat─â de News.ro.

Riabkov i-a atras lui Negu┼úa aten┼úia asupra ÔÇ×ini┼úiativei provocatoare a Chi┼čin─âului, care cere includerea retragerii totale a for┼úelor str─âine de pe teritoriul (Republicii) Moldova pe agenda celei de-a 72-a sesiuni a Adun─ârii Generale a ONUÔÇŁ, se arat─â ├«ntr-un comunicat emis de Ministerul rus de Externe.

ÔÇ×Rusia a subliniat c─â Moscova a examinat aceast─â m─âsur─â - care nu ╚Ťine seama de adev─âratele motive ale prezen┼úei contingentului rus limitat ├«n zona r├óului Nistru - drept o nou─â ac┼úiune dintr-o serie de gesturi recente ostile din partea unor politicieni de la Chi┼čin─âu, care nu vor o ├«mbun─ât─â┼úire a rela┼úiilor bilateraleÔÇŁ, se arat─â ├«n comunicatul MAE rus.

ÔÇ×Cei care ini┼úiaz─â asemenea ac┼úiuni, care nu corespund aspira┼úiilor unei p─âr┼úi semnificative a cet─â┼úenilor (Republicii) Moldova, trebuie s─â ├«n┼úeleag─â c─â ele vor avea un efect negativ inevitabil at├ót asupra cooper─ârii bilaterale, c├ót ┼či a procesului solu┼úion─ârii crizei din TransnistriaÔÇŁ, avertizeaz─â diploma┼úia rus─â.

INIŢIATIVA MOLDOVEANĂ

Potrivit unui mesaj al reprezentantului permanent moldovean la ONU, Victor Moraru, publicat mar┼úi, Chi┼čin─âul cere ONU s─â-i sus┼úin─â eforturile ├«n vederea ├«ncheierii unei retrageri complete a unit─â┼úilor militare str─âine de pe teritoriul moldovean. ├Än mesaj se arat─â c─â este necesar ca aceast─â problem─â s─â fie considerat─â o nou─â etap─â diplomatic─â ÔÇ×preventiv─âÔÇŁ ├«ntr-o regiune ├«n care pacea ┼či stabilitatea sunt ├«n pericol.

Chi┼čin─âul insist─â ca misiunea de men┼úinere a p─âcii desf─â┼čurat─â ├«n regiunea separatist─â transnistrean─â s─â fie transformat─â ├«ntr-o misiune cu un mandat interna┼úional.

├Äns─â liderul transnistrean Vadim Krasnoselski nu dore┼čte s─â accepte aceast─â ini┼úiativ─â, apreciind c─â retragerea trupelor ruse va conduce la o reluare a conflictului armat.

Pre┼čedintele moldovean prorus Igor Dodon a condamnat ini┼úiativa Guvernului moldovean ┼či a apreciat c─â ├«n ultimii 25 de ani misiunea rus─â de men┼úinerea p─âcii ÔÇ×s-a dovedit un succes ┼či trebuie s─â continue, iar retragerea bazei militare va fi posibil─â numai dup─â g─âsirea unei solu┼úii politice la conflictÔÇŁ.

Guvernul moldovean a precizat vineri c─â ini┼úitiva se refer─â la militarii ru┼či care nu fac parte din misiunea rus─â de men┼úinerea p─âcii.

MISIUNEA DE MENŢINERE A PĂCII

Trupele ruse de men┼úinere a p─âcii au fost desf─â┼čurate ├«n zona de conflict ├«n baza Acordului cu privire la principiile solu┼úion─ârii pa┼čnice a conflictului armat ├«n regiunea Transnistria din Republica Moldova, semnat cu Chi┼čin─âu la 21 iulie 1992. De atunci, nicio persoan─â nu a fost ucis─â ├«n ostilit─â┼úi ├«n regiunea separatist─â prorus─â, scrie Tass.

├Än prezent, trupele ruse de men┼úinerea p─âcii ac┼úioneaz─â al─âturi de trupe de men┼úinerea p─âcii moldovene ┼či transnistrene.

În afara acestui contingent, aproximativ 1.000 de militari din cadrul Grupului operaţional rus păzesc depozitele de muniţie din apropiere de Cobasna, unde au rămas din perioada sovietică.

Tiraspolul a blocat desfiinţarea acestor depozite în 2004, în urma unei amplificări a tensiunilor.

În prezent trupele ruse sunt blocate în Transnistria, după ce Kievul a interzis orice tranzit pe teritoriul ucrainean.

Citește și

loading...