"Ministerul rus de Externe pregătește și se gândește la o reacție, o reacție care ar trebui să fie dură", a spus Rogozin, în urma unei întâlniri între premierul Dmitri Medvedev și vicepremierii cabinetului său.

În acest context, el a evocat declarația premierului Victor Ponta că situația ar fi putut degenera, astfel încât să fie necesară intervenția avioanelor românești de vânătoare pentru interceptarea aeronavei în care se afla el.

"După aceasta chiar nu mai avem ce vorbi cu ei", a spus Rogozin, citat de ITAR-TASS.

În opinia sa, "să forțezi aterizarea unui avion la bordul căruia se află mai mulți membri ai guvernului, folosind avioane de vânătoare, apărarea antiaeriană, este dincolo de glume, dincolo de orice discuții serioase și mai puțin serioase".

"Problema nu constă în securitatea fizică a unei persoane, ci în faptul că se pune la îndoială dreptul cetățenilor ruși, din organismele de conducere ale țării, care reprezintă guvernul Federației Ruse, să traverseze spațiul aerian în tranzit", a explicat el.

Zborul vicepremierului rus înspre și dinspre Republica Moldova în 8 și 9 mai a fost însoțit de peripeții, după ce oficialul rus a declarat că mai întâi Ucraina i-a impus interdicție de zbor, iar apoi și România a interzis accesul în spațiul său aerian pentru avionul care îl transporta.

Statele Unite ale Americii și-au exprimat luni dezaprobarea, prin vocea purtătoarei de cuvânt a Departamentului de Stat, Jen Psaki, față de o postare de pe Twitter a vicepremierului rus Dmitri Rogozin, care, după ce a susținut că România a închis spațiul aerian pentru avionul său, a avertizat că se va întoarce în România la bordul unui bombardier strategic, relatează agenția de presă RIA Novosti.

"O astfel de retorică provocatoare nu este de niciun folos", a declarat reprezentanta Departamentului de Stat.

Pe de altă parte, Rogozin a acuzat serviciile secrete moldovene că i-au confiscat un bagaj cu obiecte personale, în timpul percheziției la bordul avionului cu care se întorcea din Transnistria. "A fost o descindere la bordul avionului, unde nu i-a fost permis să vină nici măcar ambasadorului Rusiei în Moldova și funcționarilor consulari. Mi-a fost luat un bagaj personal — lenjerie de corp murdară. Sper că serviciile secrete moldovene o vor spăla și că o voi primi înapoi", a spus el.

Politicianul rus declarase anterior că listele cu semnături ale populației din Transnistria pentru recunoașterea independenței au fost înregistrate ca bagaj personal, acestea fiind de fapt căutate și au fost confiscate de serviciile de securitate de la Chișinău. Rogozin s-a deplasat la Tiraspol, unde a celebrat ziua victoriei asupra nazismului la 9 mai, în cadrul unei vizite ce nu fusese coordonată cu autoritățile moldovene.

Într-o reuniune cu vicepremierii luni după-amiază, premierul rus Dmitri Medvedev l-a însărcinat pe Rogozin să elaboreze împreună cu MAE măsuri de răspuns în legătură cu respectivul incident, menționând că Rusia va ține cont de acest episod în cooperarea sa economică cu Republica Moldova.


Preluare: AgerPres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și