De ce avem nevoie de ani bisecţi

Aparent, mai mult încurcă din moment ce data de 29 februarie apare în calendar la patru ani. De fapt, anii bisecţi sunt necesari. Un an calendaristic este egal ca timp cu un an astronomic, care înseamnă o rotaţie a Pământului în jurul Soarelui. Numai că această rotaţie nu durează 365 de zile, cât are un an normal, ci 365 de zile şi şase ore. Astfel, la fiecare patru ani, calendarul ar pierde 24 de ore. În 20 de ani ar pierde 5 zile, iar în timp s-ar ajunge ca sărbătorile de iarnă să pice în mijlocul verii.
Adăugând o zi în calendar la fiecare patru ani, anul caledaristic ţine pasul cu cel astronomic.

Totuşi, cele şase ore sunt o rotunjire. De fapt, o rotaţie a Pământului în jurul Soarelui, durează 365 de zile, cinci ore, 49 de minute şi 16 secunde. Pentru a compensa diferenţa de 44 de secunde, s-a stabilit ca ultimul an al fiecarui secol să fie bisect doar dacă este divizibil cu 400. Altfel, calendarul ar lua-o înaintea anul astronomic şi în sute de ani, sărbătorile de iarnă ar începe să pice primăvara.

Care sunt anii bisecţi

Anii bisecţi sunt cei divizibili cu patru – 2000, 2004, 2008, 2012, 2016, etc. Din cauza celor 44 de secunde, anii divizibili cu 100 nu sunt bisecţi, cu excepţia celor divizibili cu 400. Astfel, anul 1900 nu a fost bisect şi 2100 nu va fi bisect, pe când 2000 a fost an bisect, iar 2200 va fi de asemenea.

Născuţi pe 29 februarie

În România există 12.000 de persoane născute pe data de 29 februarie, iar în lume sunt peste patru milioane. Desigur, ei aleg când îşi sărbătoresc ziua, însă din punct de vedere legal, ziua lor este reglementată prin lege în unele ţări pentru a se putea stanili cu exactitate ziua când o persoană devine majoră sau când poate răspunde în faţa legii.
Astfel, în anumite ţări, cei născuţi în an bisect devin majori legal pe 1 martie, iar în alte ţări pe 28 februarie.

Celebrităţi născute pe 29 martie

Din vedetele de azi, norocoşii născuţi pe 29 februarie sunt rapperul american Ja Rule şi actorii Antonio Sabato Jr. şi Dennis Farina.
S-au mai născut în an bisect compozitorul Gioachino Rossini, comemorat azi de Google şi scriitorul Fyodor Abramov. Tot pe 29 februarie, în 1940, Hattie MCDaniel a devenit prima actriţă de culoare care a primit un Oscar pentru rolul din “Pe aripile vântului”.


Preluare: unica.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și