"Rata inflației ar putea atinge un minim record de 1-1,5%, la începutul anului 2014, iar dobânda ROBOR la 3 luni s-ar putea stabiliza în jurul nivelului de 3% în 2014. Reducerile succesive ale dobânzii de politică monetară a BNR ar putea fi urmate de diminuarea rezervelor minime obligatorii la lei, o măsură care va elibera câteva miliarde de lei în piață și va avea un efect puternic de ieftinire a creditelor în moneda națională", arată analistul-șef al BCR, Eugen Sinca.

Nerezidenții au ajuns să dețină un sfert din obligațiunile guvernamentale în lei și ieșirea lor de pe piață, chiar și parțială, poate produce o depreciere a leului în raport cu euro. După 2014 am putea asista la variații ale leului în intervalul 4,3-4,7 șocurile de pe piețele financiare fiind resimțite mai mult pe piața valutară și mai puțin pe piața monetară, explică Sinca.

BCR este prima bancă din România care a luat decizia să acorde credite preponderent în moneda națională, începând din octombrie 2012, asumându-și rolul de formator de piață în ceea ce privește creditarea garantată în lei. Banca a efectuat reduceri succesive de costuri în vederea susținerii creditării în moneda națională, astfel încât să înlesnească opțiunea naturală a clienților pentru contractare a unui credit în moneda în care realizează veniturile, respectiv lei versus euro, explică analișii.

Portofoliul BCR pe segmentul de credite ipotecare și imobiliare standard (exclusiv Prima Casă), acordate în lei, s-a multiplicat de aproximativ 2,5 ori, comparativ cu 15 octombrie 2012.

Banca Comercială Română, membră a Erste Group, este cel mai important grup financiar din România, cu active de peste 16 miliarde euro.

Citește și