Carnea conținea un metal greu, ceea ce a provocat cinci alerte publice în sistemul european de siguranță alimentară, și fusese vândută de două companii din Maramureș.

Transporturile și rețeaua au intrat în vizorul Europol, poliția Uniunii Europene, care a demarat o operațiune de amploare în toate țările implicate.

Până acum, autoritățile au destructurat o rețea internațională de contrabandiști, implicată într-un scandal similar din 2013, când vindeau carne de cal improprie consumului uman, în ambalaj de vită.

Ancheta europeană a ajuns la porțile unui abator din Baia Mare, iar procurorii cercetează dacă furnizorii locali au beneficiat de protecția instituțională a direcției sanitar-veterinare.

RISE Project, săptămânalul belgian Knack și IRPI din Italia au urmărit traseul cărnii plus implicațiile afacerii.


În Septembrie 2014, Belgia. Alertă publică. Îi vizează pe oamenii care au cumpărat carne de cal la supermarket. Sănătatea lor e în pericol.

“Nu mai consumați produsul și returnați-l magazinului de unde l-ați cumpărat. Au un conținut ridicat de cadmiu. Ingerat în cantități mici și pe termen lung, cadmiul poate afecta sănătatea” – sună avertismentul unui mare distribuitor de carne de cal din vestul Flandrei, compania Chevideco.

Cadmiul e un metal greu, extrem de toxic, care afectează mai ales căile respiratorii și rinichii, unde se asimilează cu precădere. Poate provoca insuficiență renală, osteoporoză, ba chiar și cancer, în special cel pulmonar.

Firește, pachetele de carne care au speriat Belgia aveau trecut numele producătorului pe etichetă: Meat Pack Industries, subsidiara românească a Chevideco, care cumpără din Carpați carne de cal și o exportă companiei-mamă în Belgia.

Furnizorii săi direcți sunt din Maramureș, o regiune grav poluată de activitatea minieră: companiile Agromexim (Satul Mare) și Cetina (Baia Mare).

Prima are caii, cealaltă abatorul.

Citește mai mult pe riseproject.ro

Citește și