Bugetul asigurarilor sociale conceput pentru 2014 si lansat joi in dezbatere publica de MInisterul Finantelor Publice majoreaza cu 75 de lei castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.

In timp ce in 2013 acest castig salarial este de 2.223 de lei, in 2014 el ar urma sa creasca pana la 2.298 lei.

Majorarea salariului mediu determina si cresterea bazei de calcul a contributiilor de asigurari sociale pentru persoanele fizice care obtin venituri din activitati independente.

Potrivit normelor legale, acesti contribuabili datoreaza la sistemul de pensii o contributie de 31,3% din venitul declarat, adica venitul pentru care doresc sa se asigure.

Trebuie sa stiti ca acest venit nu poate fi mai mic de 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, dar nici mai mare de echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.

Anul acesta, cand salariul mediu este stabilit la 2.223 lei, baza de calcul pentru CAS este cuprinsa intre 778 de lei si poate ajunge pana la maxim 11.115 de lei.

Odata cu majorarea castigului salarial mediu la 2.298 lei, in 2014 venitul declarat la pensii va fi de minim 804 lei si de maxim 11.490 lei.

Citiți întregul articol pe avocatnet.ro, dând clic pe sursa articolului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet