Anunţul specialiştilor de la "Apele Române" vine în contextul în care hidrologii au emis noi avertizări de inundaţii ce vizează mai multe râuri din ţară.

"Specialiştii Apelor Române iau permanent măsuri de întreţinere a cursurilor de apă, conform programului de gospodărire a apelor. Din cauza precipitaţiilor abundente prognozate, ANAR avertizează autorităţile locale că există riscul ca depozitele de deşeuri rămase pe malurile apelor să blocheze secţiunile de scurgere a apelor şi să provoace inundaţii cu impact local major. De aceea, autorităţile locale sunt atenţionate să verifice şi să îndepărteze cu maximă urgenţă, acolo unde există, depozite de deşeuri şi materiale lemnoase pe malurile şi în cursurile de apă. De asemenea, trebuie să verifice modul în care sunt întreţinute şanţurile şi rigolele pentru asigurarea scurgerii apelor pluviale. Totodată, populaţia este avertizată să nu mai arunce deşeuri în apă şi pe malurile apelor, să-şi cureţe şanţurile şi rigolele proprii pentru a asigura scurgerea apei", precizează sursa citată.

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, vineri, avertizări Cod portocaliu de inundaţii, valabile până luni, pe râuri din 17 judeţe, precum şi două Coduri galben de viituri ce vizează 23 de cursuri de apă.

Bazinele hidrografice afectate de avertizările hidrologice emise vineri sunt: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Mureş, Crişuri, Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, Drincea, Desnăţui, Jiu, Olt, Suceava, Moldova, Bistriţa, Trotuş şi Prut.

Avertizările au fost transmise unităţilor bazinale din subordinea ANAR, respectiv Administraţiilor Bazinale de Apă (Someş-Tisa, Crişuri, Mureş, Banat, Jiu, Olt, Siret, Prut-Bârlad), care, la rândul lor, au trimis informări Sistemelor de Gospodărire a Apelor (aflate în subordinea Administraţiilor Bazinale de Apă), precum şi Inspectoratelor Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă (IJSU) şi autorităţilor locale.

Citește și