Potrivit acestuia, există trei tipuri de tratamente pentru acest sindrom, unul dintre acestea fiind realizat de pneumologi cu ajutorul unui aparat în presiune pozitivă continuă, care asigură libertatea căilor aeriene inferioare. Cel de-al doilea tratament este realizat de către specialiştii ORL şi constă în intervenţii chirurgicale la nivelul căilor respiratorii inferioare, pentru lărgirea acestora. De asemenea, specialiştii în chirurgia buco-maxilo-facială şi stomatologii pot realiza o serie de proteze care lărgesc căile respiratorii.

"Tratamentul, în cazul în care nu se compensează, este unul destul de scump. Astfel, un aparat costă între 600-1.500 de euro. De închiriat este 100 de lei, la care se adaugă preţul măştii, 100 de euro. În ţară există 80 de medici pneumologi care tratează apneea în somn. Au fost trataţi la Spitalul Marius Nasta, din 1996 încoace, o mie de pacienţi de sindromul de apnee în somn", a afirmat preşedintele SRP.

La rândul său, preşedintele secţiei de Somnologie din cadrul SRP, dr. Oana Deleanu, a declarat că, la nivel mondial, de această afecţiune suferă 9% dintre femei şi 24% dintre bărbaţi şi se manifestă cu somnolenţă în cazul a 2% din femei şi a 4% din bărbaţi.

"S-a constatat că la persoanele care suferă de somnolenţă riscul de a face accidente creşte de 10 ori. Potrivit unor studii realizate pe şoferii profesionişti, numărul de accidente rutiere creşte de cinci ori, dacă nu chiar mai mult. Tratamentul reduce numărul de cazuri şi gravitatea accidentelor. Un şofer care are această afecţiune şi nu a dormit de 20 de ore echivalează cu un şofer cu o alcoolemie de 0,08 şi atunci reacţiile sunt încetinite. Şoferii trataţi de sindromul de apnee în somn sunt şoferi normali. În alte ţări, şoferii profesionişti sunt testaţi la trei luni", a susţinut doctorul pneumolog.

Ea a precizat că, în acest sens, SRP pune la dispoziţia celor interesaţi un chestionar elaborat de Societatea Europeană de Somnologie, care are ca scop identificarea persoanelor care suferă de somnolenţă. Chestionarul este aplicat în 19 ţări europene, rezultatele urmând a fi anunţate pe data de 15 octombrie, la Bruxelles. Chestionarul este accesibil pe site-ul www.esrs.eu/leepstudy.html şi la adresa www.facebook.com/SocietatearomanadePneumologie.

Prezent la conferinţă, multiplul campion de raliu Titi Aur a afirmat că oboseala la volan este una dintre cauzele care duc la producerea de accidente.

"Şoferii să conştientizeze pericolul, şi aici mă refer la toate cauzele care produc accidente. Trebuie să apelăm la specialişti atunci când este necesar. Când eşti la volan, să fii cât mai apt, pentru că deplasarea cu maşina pe stradă este cea mai periculoasă meserie pe care o practicăm. În lume mor, în fiecare an, peste 1,3 milioane de oameni în accidente de circulaţie, iar în ultimul an în România au murit 2.048 de persoane", a spus Titi Aur.

Purtătorul de cuvânt al Brigăzii Rutiere Bucureşti, Andrei Codău, prezent la conferinţa de presă, a avertizat şi el că oboseala la volan este una dintre cauzele producerii accidentelor.


Preluare: AgerPres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și