În urma indicaţiilor venite de la Ministerul Fondurilor Europene şi transmise primăriilor prin prefecturi, persoanele înscrise pe liste pot beneficia de ajutoarele de pe stoc, după principiul „primul venit, primul servit”. În total, la nivelul judeţului Maramureş, vorbim despre aproximativ 20.000 pachete cu alimente din totalul de 161.884 sosite în Maramureş.

Conform reprezentanţilor Instituţiei Prefectului Maramureş, cele mai multe pachete alocate acţiunii de redistribuire sunt în municipiul Baia Mare, urmat de Sighetu Marmaţiei şi câteva oraşe din judeţ. „În municipiul Baia Mare sunt peste 5.100 pachete, în Sighetu Marmaţiei sunt 1.988, Baia Sprie zero, în Borşa 1954, Cavnic 58, Dragomireşti 200, Săliştea de Sus 342, Seini 168, Şomcuta Mare 480, Tăuţii Măgherăuş zero, Târgu Lăpuş 338, Ulmeni aproximativ 200, respectiv Vişeu de Sus, 732. În cazul comunelor sunt comune unde au rămas aproximativ 100-200 pachete, altele unde nu au rămas deloc şi altele unde s-a finalizat acţiunea de redistribuire”, a precizat Cosmin Butuza, director de cancelarie în cadrul Instituţiei Prefectului Maramureş.

Trei localităţi „au cerut” suplimentarea alimentelor

Potrivit acestuia, au existat şi situaţii unde, conform legii, în etapa compensării, unele primării au solicitat suplimentarea numărului de pachete. Acest lucru s-a întâmplat în unităţile administrativ-teritoriale care au epuizat stocurile existente şi au avut nevoie de pachete în plus. Acest lucru s-a întâmplat deoarece au apărut persoane care se încadrau în termenii impuşi de lege, dar numai după data de 31 august, considerat termen de referinţă pentru întocmirea listelor iniţiale. Însă, conform legii, persoanele eligibile pentru a primi alimentele au fost trecute pe liste suplimentare, iar acestea aprobate de prefectură. Astfel, conform procedurii, primăriile au cerut suplimentare, primind de la unităţile învecinate unde au rămas pachete nedistribuite sau au primit pachete în plus. „Baia Sprie a solicitat 58 pachete, pe care le-a primit de la municipiul Baia Mare. Asuaju de Sus a cerut 154 pachete şi le-a primit, de asemenea de la reşedinţa de judeţ. Şi Cicârlău a solicitat 142 pachete pe care le-a primit tot de la municipiul Baia Mare. A mai fost comuna Satulung care a solicitat 1.400 pachete şi le-a primit de la Groşi. Aceasta a fost prima compensare realizată. Toate au fost aprobate de minister”, a explicat Cosmin Butuza. Faza de compensare a prevăzut şi „mişcări” de pachete de la un judeţ la altul, însă Maramureş nici nu a cerut, nici nu a oferit.

Peste 5.100 pachete redistribuite în Baia Mare

Cele mai multe pachete cu alimente nedistribuite iniţial şi care au intrat în faza de redistribuire s-au înregistrat în reşedinţa de judeţ. Aici, conform legislaţiei, a fost fixat, în funcţie de priorităţi, un număr de pachete pentru fiecare categorie socială. „În urma redistribuirii, avem 300 pachete pentru şomeri, 1.918 pentru persoanele încadrate cu grad de handicap, 1.816 pentru pensionari şi 1.907 pentru beneficiarii de venit minim garantat. Centrele de unde se pot ridica ajutoarele sunt Cantina nr. 1, pentru şomeri, Centrul Luchian pentru persoanele cu handicap, Centrul Rivulus Pueris pentru pensionari şi Centrul Romani pentru persoanele cu venit minim garantat”, a precizat Lia Gherman, directorul adjunct al Serviciului Public de Asistenţă Socială (SPAS) din cadrul Primăriei Baia Mare. De redistribuirea alimentelor de la Uniunea Europeană vor putea beneficia atât persoanele înscrise pe listele iniţiale care au primit cuponul de la guvern, 7.874 la număr, dar şi cei înscrişi pe listele suplimentare, în număr de 779. Potrivit responsabililor, acţiunea se va realiza până la epuizarea stocului, pe acelaşi principiu al primului sosit. „Produsele nu expiră deocamdată. Dacă pachetele nu vor fi ridicate de beneficiari cu 20-30 zile înainte de termenul de expirare, vom anunţa lucrul acesta, după care le vom preda prefecturii”, a precizat Lia Gherman.


Preluare: InfoMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și