Cine apelează la această variantă trebuie să știe că, pe lângă costurile mai mari, nu este exclus ca, în viitor, băncile să se gândească de două ori înainte de a le oferi un alt împrumut.

În timp ce unii români au acceptat ofertele băncilor, alții s-au bazat pe ordonanța dată de Guvern pentru a-și suspenda plata ratelor. Până acum au fost înregistrate 270.000 de solicitări atât de la persoane fizice, cât și juridice, arată datele oficiale. 65% dintre ele au fost, deja, soluționate.

Potrivit Ordonanței 37, băncile au la dispoziție 15 zile pentru a vă oferi un răspuns. Dacă acesta este pozitiv, trebuie să știți că suspendarea plății ratelor se va lua în calcul din momentul în care ați depus solicitarea și nu din momentul în care ați primit răspunsul oficial din partea instituției.

Florin Dănescu, președintele Asociației Române a Băncilor: Dacă ne uităm la faptul că aproape o treime din cereri, din solicitări, au fost alocate pentru o perioadă de până în trei luni, o altă treime până în șase luni și ultima treime de până în nouă luni- asta arată că decizia s-a luat foarte judicios și că au fost în cunoștință de cauză.

Au fost și excepții. Unii români s-au grăbit să depună cereri de suspendare a ratelor fără să aibă motive suficient de întemeiate.

Florin Dănescu, președintele Asociației Române a Băncilor: Dacă închirietorul ți-ar oferi posibilitatea să îți amâne nouă rate de chirie- să nu le plătești, să le plătești în viitor, cred că ai vedea că e foarte greu să le plătești, nu-i așa?

La fel arată și simulările. Dacă e necesar, amânați-vă ratele pe o perioadă cât mai scurtă, de două sau trei luni. Altfel, veți ajunge să plătiți și câteva mii de lei în plus la totalul de rambursat doar din dobânda acumulată pe perioada de suspendare. Iar rata lunară va fi și ea mai mare.

Nu este singurul aspect de care persoanele care cer amânarea plății ratelor trebuie să țină cont.

Irina Chițu, analist financiar: Ele vor fi înregistrate la Biroul de Credit, dar fără să le afecteze această înregistrare scoringul FICO. Acest lucru înseamnă că doar vor apărea acolo creditele cu mențiunea că au fost suspendate pe o anumită perioadă. Pentru că la Biroul de Credit apar toate informațiile- atât pozitive, cât și negative despre creditele pe care fiecare le are.

Pe termen lung, însă, nu este exclus ca băncile să își pună și alte întrebări despre clienți.

Florin Dănescu, președintele Asociației Române a Băncilor: Întotdeauna băncile vor acorda credite făcând același tip de analiză: cu atenție și uitându-se la capacitatea de rambursare a clientului.

Românii care vor să își suspende ratele mai pot depune cereri către bănci până pe 14 mai.


Preluare: observatornews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și