A studiat, timp de şase ani, vioara (clasa prof. George Manoliu) şi pianul la Şcoala de muzică nr. 1 din Bucureşti. În anul 1967, după absolvirea liceului, s-a înscris la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" din Bucureşti, clasa actorie Constantin Moruzan - Mihai Mereuţă. A mai studiat şi cu Mony Gelerter şi Adriana Piteşteanu.

Debutul actoricesc a fost la Teatrul de Comedie din Bucureşti, cu un rol secundar în piesa "Sfântul" de Eugen Barbu, în regia Sandei Manu. În perioada studenţiei a jucat la Teatrele Cassandra, de Comedie şi Giuleşti, în piese de teatru precum "Sfântul", "Căsătoria","Platonov", "Croitorii cei mari din Valahia" (comedie), "Sânziana şi Pepelea","Domnişoara Nastasia" etc.

A debutat în viaţa muzicală în anul 1965, într-o emisiune de televiziune, interpretând două compoziţii proprii şi melodia "Pe Valea Prahovei" a lui George Grigoriu. A revenit în muzica uşoară patru ani mai târziu, participând la concursul de televiziune "Steaua fără nume" (1969-1970), potrivit site-ului http://desprecorinachiriac.blogspot.com.

A reprezentat România la Festivalul "Cerbul de aur" (martie 1971), unde a obţinut "Cerbul de bronz", cu melodiile "Inimă nu fi de piatră" şi "Va veni o clipă". În acelaşi an, a făcut parte din distribuţia filmului "Aventuri la Marea Neagră". Din 1972, a participat la toate ediţiile Festivalului naţional de muzică uşoară de la Mamaia, activitatea sa artistică muzicală intensificându-se cu înregistrări la TV şi Radio, concerte.





În 1971 i-a apărut primul disc single la Electrecord, a efectuat turnee în Bulgaria, în Republica Democrată Germană (RDG). Anul următor a jucat într-un rol secundar în serialul de televiziune "Muşatinii", realizat de Sorana Coroamă Stanca după trilogia lui Barbu Ştefănescu Delavrancea.

Un an mai târziu a lansat şlagărele "Opriţi timpul" şi "Banii n-aduc fercirea". În acelaşi an a apărut al doilea disc single la Electrecord. Începând cu această vară (şi până în 1988), Corina Chiriac a efectuat anual turnee de succes pe litoral. A apărut în filmul "Cu mâinile curate", regizat de Sergiu Nicolaescu, şi a efectuat un turneu în URSS, alături de Mihai Constantinescu, Olimpia Panciu şi formaţia Savoy.

În 1973, a efectuat turnee în Polonia, URSS şi Cehoslovacia, dar şi în RDG, unde a susţinut 25 de concerte. Tot în acest an, a participat la Praga, la un show TV internaţional. În anii următori a fost prezentă la Festivalul "Decenska Kotva" din Cehoslovacia (1974), Festivalul "Orfeul de aur" din Bulgaria (1975), Festivalul "Lira Bratislavei" din Cehoslovacia (1976), Festivalul de la Poznan - Polonia (1978).

Au continuat şi apariţiile în filme - a jucat în filmul TV "Domnişoara Nastasia", în regia Soranei Coroamă Stanca, şi în fimul "Roşcovanul", în regia lui Francisc Munteanu.

A participat, în 1977, la concerte şi show-uri TV în Polonia, R. D. Germană, Cehoslovacia, Bulgaria, URSS, alături de solişti ca Boney M, Sasha Distel, Karel Gott, Alla Pugaviova, Lili Ivanovna, Drupi (Italia), Tereza Kesovia şi mulţi alţii.

În 1979, emisiunea "Eu sunt Corina", în regia lui Tudor Vornicu, a primit premiul special al Juriului la Festivalul de film de televiziune de la Montreux (Elveţia). În toamna aceluiaşi an, artista a efectuat un nou turneu în URSS unde a aniversat împlinirea a 30 de ani. Spre sfârşitul anului, a fost invitată să concerteze în Italia, cu această ocazie obţinând un contract la televiziunea particulară din Alessandria.

În prima jumătate a anului 1980 a continuat seria concertelor în Italia. A participat din nou la Festivalul Internaţional de la Sopot, Polonia, unde a obţinut premiul III cu piesele "Uneori suntem toţi copii" (Liviu Tudan) şi "Serenadă" (Mircea Chiriac). A efectuat un important turneu în Cehoslovacia cu orchestra lui Karel Gott, sub bagheta lui Felix Slovacek, şi a participat la Festivalul de şansonete de la Koln din RFG, alături de formaţia condusă de compozitorul Horia Moculescu. La începutul lunii decembrie a fost invitată împreună cu Cornel Constantiniu la schimburi culturale în Cuba, unde a revenit anul următor.

Citește mai mult pe Agerpres


Preluare: AGERPRES

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și