Rep: Cum s-a ajuns să se înființeze Școala de Pictură la Baia Mare și nu la Sighet?

A.F.: “În primul rând vreau să spun că sunt de origine armeană, respectiv după mama Szongott Szidonia, fiind înrudiți cu familia lui Hollosy Simon, verișoara primară, Elisabeth (Erzebet) , fata lui Korbul Veronica, era bunica mamei mele. Când a sosit la Sighet familia pictorului se numea Korbul. În perioda Revoluției de la 1848, în casa familiei a fost găzduit un grup de husari. Simpatizând cu mișcarea revoluționară, ulterior familia își maghiarizează numele devenind Holllosy. La naștere, pictorul purta deja noul nume, nu cum greșit se vehiculează de către unii că s-a născut având numele de Korbul.

Fiind preocupat pentru a afla cât mai multe despre Hollosy Simon, având și calificarea de expert topograf, am reușit în urma studierii unor documente funciare ale familiei să descopăr un aspect necunoscut până în prezent. Părinții pictorului, Simeon Hollosy și Maly Anna, bunicul Korbul Karacsony și străbunicul Korbul Bogdan au avut proprietate o clădire în Sighet, situată pe strada Foter, în prezent Piața Libertății, nr 13, la care se adaugă și anexele gospodărești în suprafață de 4.528 mp. Imobilul familiei, una dintre cele mai impozante clădiri, înscris în Cartea Funciară nr. 328, nr.topo 879 a fost dezmembrat, o parte trecând în favoarea locuitorilor Sighetului, iar celaltă în favoarea unei instituții de credit.

În anul 1880 moare tatăl pictorului. Hololsy Simon pleacă la Munchen, unde împreună cu alți pictori înființează Școala de Pictură de la Munchen. Revine în țară peste 17 ani și, împreună cu alți confrați ,pune bazele Școlii de Pictură de la Baia Mare. De ce a plecat la Baia Mare și nu la Sighet? Răspunsul îl găsim în foile cadastrale ale familiei. În perioada când pictorul era plecat din țară, frații lui, Istvan și Jozsef, acumulând mari datorii la Budapesta, se împumută cu suma de 30.000 de forinți, sumă foarte mare la acea vreme, de la Banca de Credit Maramureș, obligându-se să restituie în rate aceast împrumut. Nefăcând acest lucru, în anul 1899 Banca de Credit Maramureș devine proprietara averii familiei Hollosy. În anul 1923 imobilul va fi vândut de creditoare. Neavând unde veni, Hollosy Simon, forțat de împrejurări se stabilește în Baia Mare și astfel ia naștere Școala de Pictură de la Baia Mare, în loc să fie înființată la Sighet. Fiind o fire vanitoasă nu a spus nimănui ce l-a determinat să vină la Baia Mare, în realitate nemaiavând unde să stea’’, a spus Andrei Fornvald.

Rep: Celebrul tablou “Cetatea Hustului” era să fie confiscat de creditori…

A.F.: Celebrul tablou al lui Hollosy Simon “Cetatea Hustului” i-a fost comandat de către Prefectura Maramureș cu ocazia împlinirii a 1000 de ani de stăpânire maghiară. Celor de la Prefectură nu le-a plăcut tabloul și nu l-au mai achiziționat. Acesta a ajuns la Liceul Piarist din Sighet iar în prezent, după ce a fost furat și recuperat, se află la Muzeul Maramureșean Sighet. Fiind urmărit de creditori, deoarece și el semnase pentru împrumutul luat de frații lui, într-o zi un avocat însoțit de un executor, cum relata pictorul Reti, un aproiat a lui Hollosy Simon, au venit să ia tabloul, acest lucru întâmplându-se în anul 1896. Cu mari eforturi Hollosy Simon a reușit să salveze tabloul de creditori.

A murit la Teceul Mare, Ucraina

La începutul secolului XX, în urma unor certuri dintre el și ceilalți pictori băimăreni, în principal cu pictorul Reti, părăsește Baia Mare și, după ce stă prin două orașe din Tansilvania ajunge la Teceul Mare. Deși și-a dorit să revină la Sighet, deoarece nu mai avea casa părintească, aceasta fiind proprietatea instituției bancare creditoare, se stabilește la Teceul Mare. Aici, împreună cu alți pictori, pictează mai multe tablouri, fiind inspirat de frumosul peisaj din zonă. Moare la data de 8 mai, 1918.

Rep: Mormântul în care se știe că se află pentru odihnă veșnică Hollosy Simon nu este al lui ?

A.F.: Hollosy Simon este înmormântat la cimitirul romano-catolic din Sighet, la data de 10 mai 1918. De înmormântare s-au ocupat soția lui Steffens Janka, originară din Linz, Austria, sora lui Irma și cumnata Steffens Mariana.

„Referitor la mormântul lui Hollosy Simon există suspiciuni că nu este cel al lui de astăzi. Acesta, potrivit unor mărturii din partea unor clerici, ar fi fost deshumat prin anii ’50-’60 ai secolului trecut și reînhumat în loc mai central, respectiv în fața capelei cimitirului”, a spus Andrei Fornvald.

Piațetă, bust, galerie de artă, cartier rezidențial în memoria lui Hollosy Simon

“Pentru a cinsti memoria și tot ceea ce a creat pe plan artistic Hollosy Simon, avem câteva inițiative pentru a se concretiza acest lucru. Nu mi se pare normal ca la Teceul Mare să existe elemente care-i cinstesc memoria, o stradă, o galerie de artă, un bust, o școală, iar la Sighet doar o placă pusă pe casa unde a s-a născut. Pentru a corecta acestă situație neplăcută vom depune eforturi pentru a se amenaja o piațetă, amplasarea în acest loc a unui bust, o galerie de artă unde urmează a fi expuse lucrări semnate de Hollosy Simon. Avem promisiuni de sprijin din partea administrației locale. În nume propriu voi amenaja un cartier rezidențial care va purta numele lui Hollosy Simon”, a spus Andrei Fornvald.

Interviu realizat de: Liviu Șiman


Preluare: axanews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și