FDA le-a avertizat pe femeile gravide, precum şi pe cele care intenţionează să rămână gravide, să evite să ia suplimente alimentare care conţin vinpocetină. De obicei, suplimentele care conţin această substanţă sunt promovate şi vândute pentru efecte precum creşterea concentrării şi îmbunătăţirea memoriei, pentru creşterea energiei sau pentru a scăpa de kilogramele în pus, conform FDA.

În experimente derulate pe animale, cercetătorii au descoperit că vinpocetina este responsabilă de o serie de probleme printre care greutate fetală scăzută şi un risc crescut de avort spontan. Mai mult decât atât, nivelurile de vinpocetină măsurate în sângele animalelor folosite în experimente sunt similare cu cele măsurate în sângele persoanelor după o singură doză de vinpocetină (care în unele ţări este folosită ca atare în afecţiuni neurologice, oftalmologice şi ORL).

"Aceste concluzii sunt cu atât mai îngrijorătoare cu cât produsele care conţin vinpocetină sunt disponibile pe scară largă şi se adresează şi femeilor aflate la vârsta la care pot avea copii. Din acest motiv le sfătuim pe femeile însărcinate şi pe cele aflate la vârsta la care pot rămâne însărcinate să nu ia vinpocetină", conform comunicatului dat publicităţii de FDA.

În prospectele produselor farmaceutice, vinpocetina este menţionată uneori sub denumirea de "extract de Vinca minor" (saschiu n.r.), însă, vinpocetina nu este un extract natural ci un produs chimic sintetic. Conform FDA, suplimentele alimentare care conţin vinpocetină nu au fost studiate pentru a se stabili dacă sunt sigure şi eficiente.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet