”Noile reglementari legislative referitoare la pasapoarte vor intra in vigoare incepand de maine 20 iulie. Durata de valabilitate a pasaportului simplu electronic va fi de 3 ani pentru persoanele care nu au implinit varsta de 12 ani, de 5 ani pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 12 si 18 ani si de 10 ani pentru persoanele care au implinit varsta de 18 ani”, a declarat prefectul Vasile Moldovan.

Valabilitatea pasaportului simplu temporar ramane aceeasi, de 12 luni. Eliberarea pasaportului simplu temporar, pentru cazurile in care cetatenii declara ca nu doresc eliberarea unui pasaport simplu electronic, se va realiza in termenul legal prevazut pentru eliberarea unui pasaport electronic (14 zile calendaristice).

Eliberarea pasaportului simplu temporar, intr-un termen de cel mult 3 zile lucratoare de la data depunerii cererii, va fi posibila in situatii obiective in care, din motive de sanatate, familiale sau profesionale, este necesara si urgenta prezentarea persoanei pe teritoriul altui stat si nu exista timpul necesar pentru emiterea unui pasaport simplu electronic, situatii care trebuie dovedite cu documente care sa ateste motivele invocate, precum si in cazurile prevazute de legislatia actuala.

In cazul persoanelor lipsite temporar de capacitate de exercitiu, precum si in cazul persoanelor care, din motive medicale, se afla in imposibilitate de a-si exprima vointa sau de a se prezenta la autoritatea competenta, cererile pentru eliberarea pasaportului simplu temporar pot fi depuse, in numele titularului, de catre reprezentantul legal sau de catre autoritatile medicale romane ori, dupa caz, straine, fara ca prezenta titularului sa fie obligatorie

Preschimbarea pasaportului se poate solicita si inainte de expirarea termenului de valabilitate, cu programarea prealabila la serviciul de pasapoarte accesand site-ul www.epasapoarte.ro sau la cea mai apropiata misiune diplomatica sau oficiu consular din strainatate.

Citește și