Mai exact, ministrului dezvoltării regionale şi ministrului finanţelor publice li se cere identificarea surselor financiare pentru finalizarea proiectului de reabilitare a aeroportului Baia Mare, parţial finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Transport 2007-2013.

În acest sens, Prefectura Maramureş, alături de Consiliul Judeţean, dar având şi semnătura Ministrului Fondurilor Europene, au transmis o adresă vice-prim ministrului Vasile Dâncu, dar şi ministrului Anca Dragu, ministrul finanţelor publice.

„Pentru finalizarea proiectului mai este necesară suma de 76.620.000 lei, din care 76.321.529 lei pentru lucrări, 156.000 lei pentru dirigenţie de şantier, 13.680 lei pentru cheltuieli de publicitate, 83.900 lei pentru managementul proiectului şi 44.500 lei pentru auditul proiectului”, se arată în respectiva adresă.

„Având în vedere faptul că actuala pistă de decolare-aterizare a fost construită în perioada 1964-1966, iar suprafaţa de mişcare este degradată, apărând fisuri şi tasări ale structurii în numeroase locuri, lucrările de modernizare a infrastructurii erau absolut necesare pentru desfăşurarea în continuare a activităţii aeroportuare în condiţii de maximă siguranţă.

Investiţia de modernizare a infrastructurii aeroportuare de la Aeroportul Internaţional Baia Mare este vitală pentru dezvoltarea economică a judeţului Maramureş, prin acoperirea necesităţilor de transport către destinaţii europene de tip mediu curier, în special spre destinaţiile Italia, Spania, Franţa, Germania şi Marea Britanie în care au rezidenţa şi muncesc mulţi maramureşeni, destinaţii deservite în prezent de către aeroporturile Cluj–Napoca şi Budapesta, situate la mai mult de 100 km de judeţ”, se mai arată în adresa trimisă celor doi oficiali de la Bucureşti.

Deschiderea pistelor la primăvară

Trebuie spus că în Master Planul General de Transport 2014-2030 Aeroportul Baia Mare este cuprins în categoria aeroporturilor cu trafic anual mai mic de un milion de pasageri, „care, potrivit Comunicării Comisiei Europene nr. 2014/C99/03 poate beneficia de ajutor de stat pentru finanţarea investiţiilor”.

Vă reamintim că Aerogara Baia Mare ar urma să fie operaţională din primăvara anului viitor, lucrările la aeroport fiind aproape de finalizare. Din 2017 autorităţile judeţene speră ca pe acest aeroport să existe şi curse de tip cargo, mai ales că în zonă este în curs de realizare un parc tehnologic amplasat pe câteva zeci de hectare.


Preluare: InfoMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și