Asteapta sa-si revina singurul supravietuitor al accidentului, un tanar de 33 de ani care lua cursuri de zbor. Pilotul a murit, iar marti apropiatii l-au condus pe ultimul drum. "Sa aiba cer senin si sa zboare o vesnicie!", i-au spus la despartire prietenii sai, care nu stiu cum si-a pierdut viata un pilot atat de experimentat.

Ancheta se anunta dificila, pentru ca avionul de mici dimensiuni nu avea cutie neagra, iar eventuale aprecieri ale parametrilor de zbor trebuie facute dupa analizarea minutioasa a resturilor. In plus, autopsia a aratat ca pilotul Iuliu Fazekas nu a suferit un infarct in timpul zborului, iar moartea sa a survenit in urma impactului cu solul.

Gheorghe Matei, fost coleg: "Tot ce s-a intamplat este foarte ciudat, un om cu asa mare experienta. O aparut ceva deosebit, pe care n-o putut el sa... avionul si planorul se conduce ca si o masina, dar cu reguli mult mai stricte."

Augustin Boier, pilot instructor: "Eu l-am cunoscut de 36-37 de ani, a fost primul meu instructor si am colaborat cu el 30 si ceva de ani, pana sambata, cand s-a intamplat ce s-a intamplat. Nu dorm nici noaptea si ma tot gandesc ce s-a putut intampla, ca omul asta nu putea sa greseasca!"

Totusi, un alt prieten foarte bun de-al pilotului nu exclude ca Iuliu sa fi pierdut controlul avionului, incercand probabil sa il redreseze dupa o manevra riscanta facuta de elev.

Zoltan Csapa, prieten: "Cunoscandu-l ca specialist, cred totusi ca a fost o eroare de pilotaj. Era un om foarte tipicar, verifica tot, nu lasa nimic la voia hazardului."

Sambata, pilotul a plecat in ultimul sau zbor impreuna cu un elev de pe aerodromul din Copalnic Manastur, aflat la 25 de kilometri de Baia Mare. Dintr-odata, aparatul a disparut de pe cer, iar localnicii au auzit bubuitura. Pilotul pe care apropiatii il alintau Gyusi a fost inmormantat marti intr-un cadru restrans, in cimitirul Pietroasa din Satu Mare.

Istvan Schwarkopf, prieten: "S-au mai topit niste aripi zburand spre cer."

Medicii spun ca viata tanarului de 33 de ani care se afla cu Iuliu Fazekas in avion nu este in pericol, insa il tin sub supraveghere. Barbatul are o fractura la coloana si o alta la femur si nu a putut veni la inmormantarea instructorului sau de zbor.

Citește și