Buna Vestire este una dintre cele mai mari sărbători ale primăverii și cade de fiecare dată în perioada Postului Mare.

Buna Vestire sau Ziua Cucului

Sărbătoarea de Buna Vestire a primit în tradiția populară și denumirea de Ziua Cucului, denumire legată de cântecul cucului care începe întotdeauna de Blagoveștenie și se sfârșește la Sânziene sau Sân Petru.

În această zi, se spune că cântecul cucului este așteptat de oameni cu veselie, cu stomacul plin și cu buzunarele pline de bani, pentru a le merge bine tot anul și pentru a avea mereu buzurarele pline de bani.

Tradiția mai spune că în ziua Bunei Vestiri, oamenii nu au voie să se certe și să fie supărați unii pe alții, pentru că vor avea necazuri tot anul. O mare parte din superstițiile zilei de Buna Vestire fac referire la vremea ce urmează și la cât de bogate vor fi recoltele. Se mai spune că așa cum va fi vremea în ziua de Blagoveștenie, așa va fi și în ziua de Paști.

Maria Pop, de 65 de ani, spune că tradițiile de Buna Vestire sunt multe și circulă de când lumea. “Superstițiile și tradițiile care circulă în popor de Buna Vestire le știu de când eram copil, de la bunica și de la străbunica mea. Se spune că mai demult oamenii credeau în ele și le respectau cu toții. Cu timpul, s-a dovedit că nu sunt adevărate, iar generațiile de acum nu mai prea țin cont de ele. Eu de câte ori auzeam cucul, îmi căutam bănuțul în buzunar, să văd dacă îl mai am, pentru a fi bogată tot anul”, a spus femeia.

Indiferent de ziua în care se sărbătorește Buna Vestire, biserica acordă în această zi dezlegare la pește, iar gospodinele pot să prepare mâncare de pește.


Preluare: glasulmm.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și