În judeţul nostru, potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Maramureş, Adriana Meşter, din cei 4.033 de candidaţi înscrişi doar 3.804 s-au prezentat la această testare, 229 fiind astfel absenţi.

Subiectul III de la Istorie i-a pus pe unii elevi în dificultate

Mulţi dintre elevii care au susţinut proba de ieri la Istorie spun că cel de-al III-lea subiect i-a luat puţin prin surprindere. „Noi zicem că a fost OK. Am scris, dar sperăm să fie bine şi ce am scris. Am tratat toate subiectele. La subiectul I a fost perioada comunistă a lui Gheorghe Gheorghiu Dej, la subiectul II am avut relaţiile internaţionale, iar la subiectul III a fost Evul Mediu. Trebuia să facem un eseu de la autonomii locale şi cu relaţiile internaţionale din Evul Mediu. Sincer, mă aşteptam să cadă al Doilea Război Mondial, dar într-un fel e mai bine că o căzut asta, deoarece e un capitol pe care l-am ştiut chiar foarte, foarte bine. Am învăţat mult, deoarece e mult mai greu la Istorie decât la Română. Subiectul III ne-a pus mai mult în dificultate, deoarece trebuia să ne amintim fiecare an, fiecare domnitor, autonomiile locale”, au declarat două absolvente de la Liceul de Arte Baia Mare.

„Nu a fost chiar cum m-am aşteptat. Al III-lea subiect mi s-a părut mai greu. Am avut eseu despre autonomii şI am scris o pagină”, spune Amalia.

„Am dat proba la Istorie şi a fost groaznic, pentru că m-am pregătit din altceva. La subiectul III am avut autonomii locale şi Evul Mediu şI eu m-am aşteptat să fie din sfârşit de secol XIX, început de secol XX. A fost cam acelaşi subiect ca anul trecut şi nu ne aşteptam”, au declarat alţi doi elevi băimăreni.

Subiect accesibil la Mate

Pe de altă parte, numeroşi tineri băimăreni care au susţinut examnul la Matematică au mărturisit că acesta a fost „floare la ureche”.

„Exerciţiile nu au avut dificultate foarte mare. Poate unul sau două au avut aşa un pic... adică trebuia să lucrezi ca să-ţi dai seama de anumite chestii. În rest, dificultatea a fost destul de mică. Dacă elevul a lucrat pe parcursul anului cât de cât poate să ia peste 8.00. Adică dacă a făcut în fiecare zi o variantă. Un elev mai isteţ poate să ia 10”, a declarat Ioan C.

„Mi-aş fi dorit să fie un pic mai greu, să-mi pună inteligenţa în valoare”, a menţionat, cu zâmbetul pe buze, un elev de la „Bariţiu”.

„A fost conform variantei publicate de către Minister pe site. Exact la asta se şi aşteptau elevii. Subiectul este, din punctul meu de vedere, generos. Se poate lua uşor peste nota 6.00. Există un singur punct unde probabil se va face diferenţa între 9.50 şi 10. Este vorba despre subiectul I, problema 5. Acolo este un pic mai dificil, pentru că trebuie să cunoască şi teorie. De asemenea, la fel este şi la subiectul III, problema 1, punctul C, unde iar trebuie să cunoască teorie şi să ştie să o aplice în practică. S-ar putea ca procentul de promovabilitate să fie mai mare ca anul trecut”, consideră Traian Covaciu, directorul Colegiului Naţional „Vasile Lucaciu” Baia Mare.


Preluare: InfoMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și