# Ministrul Ioana Bran, prezentă la predarea ştafetei

Evenimentul a fost marcat de o festivitate în toată regula, pe scena amplasată în Piaţa Libertăţii, începând cu ora 20.00. Au urcat în faţa asistenţei tinerii care au muncit intens la candidatura municipiului. Dincoace, în faţa scenei, s-au aflat alte mii de tineri, în calitate de spectatori. În calitate de invitaţi, s-au aflat reprezentanţi ai organizaţiilor şi consiliilor de tineret din toată ţara. Nu a lipsit nici ministrul Tineretului şi Sportului, sătmăreanca Ioana Bran.

Reprezentanţii factorilor implicaţi în vreun fel sau altul au rostit alocuţiuni. “E ziua în care centrul de greutate al tinerilor s-a mutat aici, în inima Maramureșului, loc unde eu de fiecare dată am venit cu mare drag, fiind sătmăreană cunosc Baia Mare destul de bine și m-am bucurat la modul cel mai sincer”, a spus ministrul Ioana Bran. În acest context, trebuie spus, însă, că în finala competiţiei a intrat şi oraşul natal al ministrului, Satu Mare. Oraşul vecin a pierdut, însă, în detrimentul municipiului Baia Mare.

# “Un an în care ştim că vom aduce o schimbare în comunitate!”

Conform programului, în cele 365 de zile în care Baia Mare va fi Capitala Tineretului din România, în oraș vor fi organizate peste 200 de proiecte pentru tineri cu ajutorul a 500 de voluntari. “Înseamnă un an plin de activități, un an în care tinerii din Baia Mare și din România vor avea diverse oportunități atât pentru a se dezvolta personal, pe plan profesional sau pur și simplu să se distreze. Un an în care știm că vom aduce o schimbare în comunitate, dar și pentru tinerii din România”, a explicat Daniel Orza, președintele Federaţiei Organizaţiilor Nonguvernamentale pentru Tineret Maramureș, cel care a susţinut, în finală, candidatura municipiului Baia Mare.

#UTurn, conceptul prezentat de Baia Mare, își propune să testeze de-a lungul unui an un program menit să creeze oportunități atractive pentru tineri, astfel încât aceștia să fie activi și determinați să rămână și să se implice în comunitate. Programul va beneficia de sprijinul autorităților locale, organizațiilor neguvernamentale de tineret, grupurilor informale de tineri, instituțiilor și mediului de afaceri.

# Ţinta – Capitala Europeană a Tineretului în 2022

Baia Mare este a treia Capitală a Tineretului din România după Timişoara şi Bacău. În contextul preluării titlului, au fost vehiculate mai multe idei. Una din ele a fost aceea că reşedinţa de judeţ a Maramureşului ţinteşte titlul de Capitală Europeană a Tineretului în 2022. O altă idee a fost pusă pe tapet de reprezentanţii organizaţiilor pentru tineret – faptul că dezvoltarea oraşului ţine de tineri, iar anul acesta va fi mult de muncă. În caz contrar, oraşul va stagna. În acest context, reprezentanţii oraşului Bacău au predat ştafeta, steagul “Capitala Tineretului din România” într-o straiţă maramureşeană, menţionând că au toată încrederea în tinerii din Baia Mare că vor continua implementarea cu succes a proiectului, pe durata 2018 – 2019. În schimb, au primit o eşarfă tricoloră.

Capitala Tineretului din România, care funcționează pe principii similare cu Capitala Europeană a Tineretului, este cel mai ambițios program național destinat tinerilor, pentru că pune accent pe dezvoltarea ecosistemelor de tineret din zonele românești, în general, și pe dezvoltarea ecosistemelor de tineret urbane, în mod special. În cadrul programului, autoritățile locale colaborează cu organizațiile neguvernamentale de și pentru tineret și cu mediul privat, și îi pun pe tineri în centrul procesului de dezvoltare urbană. Anual, un oraș din România primește, în urma unui concurs de concepte, titlul de Capitala Tineretului din România și este sprijinit financiar, respectiv prin formare și consultanță, în pregătirea și implementarea inițiativelor din dosarul de candidatură, conform descrierii iniţiativei.

# Pe lângă distracţie, multă responsabilitate şi muncă

Tinerii băimăreni s-au arătat încântaţi de faptul că eforturile exponenţilor lor au fost încununate cu succes. “E o mândrie pentru noi, tinerii, că Baia Mare e primul oraş la ceva. Faptul că e o Capitală a Tineretului e un lucru îmbucurător, e o chestiune de mândrie. Însă, nu înseamnă numai asta şi nu înseamnă numai distracţie. Înseamnă şi multă responsabilitate şi muncă. Nu trebuie să ne gândim că vom avea numai distracţie non-stop şi party-uri permanent, ci şi programe prin care să punem umărul la dezvoltarea personală, a celor din generaţia noastră, dar şi a comunităţii”, a explicat Corina. “Mă bucur foarte mult că suntem Capitala Tineretului din România. Mizăm că se va pune, astfel, mai mult preţ pe tineri în tot ceea ce înseamnă direcţii pentru dezvoltare, dar şi decizii. Noi suntem viitorul şi trebuie să învăţăm ce înseamnă responsabilitatea. Trebuie să învăţăm cum se construieşte viitorul, nu să aşteptăm ca totul să vină de la sine. Se tot spune că tinerii sunt viitorul. Acum e momentul să arătăm şi noi asta. Suntem o generaţie care trebuie să schimbe ceva în ţara asta şi să facă lumea mai bună”, a precizat Călin.

# Predarea ştafetei, “încadrată” de recitaluri cu artişti de top

Iar pentru că a fost vorba despre un moment de bucurie, nu a putut lipsi distracţia şi muzica. Momentul predării ştafetei a fost încadrat de recitaluri artistice. După trupele locale, pe scenă a urcat AMI, Andreea Ioana Moldovan, o băimăreancă devenită acum cunoscută în întreaga ţară pentru hiturile sale. Nu au lipsit “Trumpet Lights” sau “Te cunosc de undeva”. AMI a fost extrem de încântată de întoarcerea acasă şi de modul în care au primit-o băimărenii ei. Apoi, pe scenă a venit Lidia Buble, la fel ca şi AMI, cu band. “Cămaşa” şi noul single “Sub apă” nu au lipsit din recital. La ora 20.00, au urcat pe scenă reprezentanţii ONG-urilor implicate în proiectul Capitala Tineretului din România. Imediat după momentul festiv, pe scenă şi-a făcut apariţia Faydee. Acesta a încălzit atmosfera cu “Crazy” sau “Laugh Till You Cry”. A venit rândul unui alt artist internaţional, Inna. Artista din Mangalia a venit însoţită atât de band, cât şi de dansatorii de la Anturaj. Practic, a fost vorba despre cea mai extinsă formulă de scenă a sa. Nu au lipsit din recital “Nirvana” sau “Me Gusta”, cu care a ajuns sus în topurile internaţionale dance. A venit rândul Deliei. Aceasta şi-a făcut show-ul live obişnuit.

Cu mult umor în prestaţie, dar şi cu tot angrenajul de accesorii din marile sale concerte, artista a venit în faţa fanilor băimăreni cu o mulţime de piese care au făcut senzaţie, în ultimii ani, în România. “Ce are ea”, “Verde împărat”, “Fata lui tata” au fost cântate live, spre bucuria fanilor. A fost şi un bonus – vechiul hit “Haide vino înapoi”, de la începuturile Deliei în showbiz. În strigătele fanilor, au urcat cei de la BUG Mafia. S-a văzut că mişcarea rap din Baia Mare e consistentă şi fidelă. “Străzile”, “Cine e cu noi” sau “Sus pe coastă” i-au încântat pe fani, care au cerut şi un bis.


Preluare: axanews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și