Conform proiectului de hotărâre, impozitul pe clădiri rezidențiale la persoane fizice va creste cu 25%, ajungând la 0,1% aplicat la valoarea impozabilă a clădirii. Pentru clădiri nerezidențiale, creșterea pentru persoanele fizice este de 150%.

Și persoanele juridice vor plăti în cazul clădirilor rezidențiale cu 50% mai mult decât până acum. Cu același procent va crește și impozitul datorat în cazul clădirilor dobândite înainte de 01.01.2015, care nu au fost reevaluate după această dată.

În schimb, la capitolul „Alte taxe locale” pentru utilizarea temporară a locurilor publice, executivul face reduceri substanțiale. De exemplu, pentru vânzare produse alimentare, cu consum imediat, produse de sezon, produse nealimentare, chiria scade de la 5 lei/mp/zi, la 2 lei/mp/zi. Avantaj direct pentru președintele comisiei de buget finanțe care are o afacere cu astfel de produse. Pentru desfășurarea de activități sociale, culturale sportive sau de interes public se va plăti 1 leu/mp/zi, fața de doi lei cât era până acum.

Vânzările ocazionale de flori, mărțișoare, suveniruri, felicitări, obiecte de cult vor fi taxate cu 5lei/mp/zi, față de 13 lei/mp/zi. Cea mai importantă scădere este pentru activitățile de agrement, unde primăria va percepe 2 lei/mp/zi, față de 10 lei/mp/zi.

În 2017, Primăria Baia Mare a cheltuit pe spectacole aproximativ 4 milioane de lei, SPAU a avut un buget de plantat flori și întreținere spații verzi de peste 16 milioane de lei, iar clubul sportiv din subordine a primit o finanțare de aproximativ 6 milioane de lei.

Citește și