CUTREMUR IN BANAT. Locuitorii din Cara┼č Severin s-au produs dou─â seisme ├«n jurul orei 1:00. Primul seism a avut o magnitudine de 4,8 pe Richter ┼či s-a produs la o ad├óncime de 4 kilometri. Cel de-al doilea seism, despre care speciali┼čtii spun c─â a fost o replic─â a primei, a avut o magnitudine de 2,5, potrivit Rom├ónia TV.


Epicentrul seismului a fost localizat ├«n Cara┼č Severin. Seismul a fost resim┼úit ├«n zon─â, p├ón─â ┼či la Timi┼čoara. REpicentrul seismului a fost localizat ├«ntre localit─â┼úile Doma┼čnea ┼či Armeni┼čÔÇŁ, a declarat, pentru AGERPRES, Drago┼č T─âtaru, seismolog de serviciu, la Institutul Na┼úional de Cercetare ┼či Dezvoltare pentru Fizica P─âm├óntului.

Surprin┼či de mi┼čc─ârile telurice, locuitorii din zon─â au asaltat re┼úelele de socializare. O femeie a le┼činat de fric─â ┼či a avut nevoie de interven┼úia echipelor de salvare.

Cutremurul s-a produs la adancimea de 4 km si a avut magnitudinea de 4,8 grade pe scara Richter. Intensitatea miscarii seismice a atins VI grade pe scara Mercalli, cutremurul fiind resimtit destul de puternic in zona epicentrala. Miscarea seismica a fost resimtita mai intens la TEREGOVA si in alte localitati din judetul Caras-Severin. Cutremurul a fost resimtit si in judetul Timis, inclusiv la TIMISOARA. De asemenea, cutremurul a mai fost resimtit si in judetul Gorj la TARGU-JIU, precum si in judetul Hunedoara (inclusiv la DEVA).

Cutremurul moderat de magnitudine 4,8 produs in noaptea de 31 octombrie spre 1 noiembrie a fost cel mai puternic eveniment inregistrat in Banat in ultimii 10 ani. Ultimul seism de magnitudine egala sau mai mare de4,0 in regiunea seismogena Banat a avut loc la 22 octombrie 2004, magnitudinea acestuia fiind de 4,0 grade pe scara Richter.

Cutremurul de azi a fost resimtit din mai multe localitati din sud-vestul tarii, in judetele Caras-Severin, Timis, Hunedoara, Gorj si Mehedinti. Astfel, seismul a fost resimtit intens la TEREGOVA, CARANSEBES, RESITA, ORAVITA, BOZOVICI. De asemenea, cutremurul a fost resimtit la DEVA, TARGU JIU si OTELU ROSU. In judetul Caras-Severin, intensitatea miscarii seismice a variat de la IV grade la VI grade pe scara Mercalli, cutremurul fiind resimtit cel mai puternic la TEREGOVA. Cutremurul a fost resimtit si in judetul Timis, inclusiv la TIMISOARA. De asemenea, miscarea seismica a fost resimtita in judetul Hunedoara, inclusiv la DEVA.

Cutremurul este legat de structura geotectonica a grabenului Cernei, caracterizata printr-o seismicitate relativ ridicata. La 18 iulie 1991, un cutremur de magnitudine 5,6 si intensitate epicentrala VIII s-a produs in zona BAILE HERCULANE-TOPLET, fiind cel mai puternic seism inregistrat in Culoarul Cernei in ultimii cel putin 200 de ani.

"Rom├ónii a┼čteapt─â cutremurul de mare ad├óncime. Cutremurul de mare ad├óncime nu ├«nseamn─â c─â este foarte periculos, depinde ┼či ce magnitudine are, pentru c─â dac─â seismul din 4 martie 1977 nu era la 94, ci la 110 km, efectele erau mult mai mici. A┼čadar, ad├óncimea unui cutremur ├«nseamn─â dispesia energiilor pe o suprafa┼ú─â foarte mare, inclusiv pe a ├«ntregii Rom├ónii. Eu r─âm├ón pe analizele f─âcute pe date istorice.

Am f─âcut analize pe ce s-a ├«nt├ómplat ├«n ultimii 600 de ani. Vreau s─â v─â spun c─â am analizat ┼či toate documentele istorice de pe la m─ân─âstiri , biserici... R─âm├ón pe varianta unui cutremur foarte puternic, dar foarte, foarte t├órziu, nu acum. Deocamdat─â lumea s─â stea lini┼čtit─â,s─â ├«┼či vad─â de treburile obi┼čnuite. Cutremure ca ─âsta, de 4,8, nici nu le luam ├«n seam─â acum 15 ani", a declarat Gheorghe M─ârmureanu la Rom├ónia TV.

Citește și

loading...