Statele Unite au evacuat deja aproape 400 de turişti americani de pe navă.

Cheryl Molesky, turist american de pe nava Diamond Princess: „Asta a fost, suntem pe cale să ieşim în lumea largă, aşa că trebuie să-mi pun masca şi să o iau din loc.”

După 11 zile petrecute în izolare la bordul navei Diamond Princess, Cheryl şi Paul Molesky se pregătesc să coboare la ţărm.

Statele Unite au obţinut de la autorităţile japoneze permisiunea de a-i evacua pe cei aproape 400 de cetăţeni americani aflaţi la bordul navei - cu câteva zile înainte să expire perioada de carantină.

Autorităţile americane au organizat evacuarea propriilor cetăţeni din cauza riscului ridicat de infecţie cu noul coronavirus, risc la care erau expuşi toţi cei aflaţi în spaţiul închis al navei de croazieră.

Sub supravegherea oficialilor japonezi şi americani îmbrăcaţi în costume de protecţie, oamenii au fost legitimaţi.

După ce au trecut de filtre, pasagerii navei au fost îmbarcaţi în mai multe autobuze puse la dispoziţie de armata japoneză şi duşi direct la aeroport, unde au fost preluaţi de două curse charter cu destinaţia Statele Unite.

Calvarul turiştilor americani nu se va încheia prea curând: vor stă încă 14 zile în carantină, într-o bază militară din California.

American: „Am stat în carantină aproape 14 zile pe navă. Ni s-a spus că dacă este să se întâmple ceva, se va întâmpla în aceste 14 zile. Noi nu am pățit nimic. Mulți dintre cei de pe vas sunt sănătoși. Acum ne duc acasă, dar ne spun că mai urmează 14 zile de carantină.”

Alţi cetăţeni americani sunt însă nevoiţi să rămână în Japonia. E cazul soţilor Frasure: ea a fost diagnosticată cu noul coronavirus şi a fost mutată într-un spital japonez, iar soţul ei nu va pleca spre Statele Unite.

Israelul a pus la cale o operaţiune similară de evacuare, pentru propriii cetăţeni. Cât despre pasagerii din alte ţări, între care sunt şi 16 români, guvernul japonez a decis să ridice carantină cel mai devreme miercuri, dacă testele rămân în continuare negative.

Carantina de pe navă se va termina peste două zile


Shinzo Abe, prim-ministrul japonez: „Vor fi verificaţi din nou la finalul celor 14 zile de observare a stării de sănătate şi, dacă nu sunt probleme, vor fi debarcaţi de pe navă începând cu dată de 19 februarie.

La nivel mondial, numărul cazurilor confirmate de infectare cu noul coronavirus a fost în scădere, în ultimele zile. Potrivit autorităţilor chineze, aproape 10.000 de pacienţi au fost declaraţi vindecaţi şi externaţi din spitale.

Veşti bune vin şi din Europa: Germania şi Belgia i-au externat pe cetăţenii aduşi în urmă cu două săptămâni din Wuhan şi puşi în carantină pentru a elimina orice suspiciuni de infecţie.

Românul infectat pe navă este în stare bună

Românul infectat cu noul coronavirus în Japonia este în stare bună şi stabilă.

Anunţul a fost făcut duminică seară de ministrul sănătăţii, Victor Costache, care a precizat că şi starea de sănătate a celorlalţi 16 români rămaşi pe nava de croazieră Diamond Princess este bună.

Citește și

loading...