Experții au estimat că bilanțul din ambele țări va crește semnificativ deoarece sute de clădiri prăbușite din multe orașe au devenit morminte pentru oamenii care dormeau în momentul primului cutremur, care avut loc dimineața devreme.

Nopțile pe care supraviețuitorii cutremurului care a devastat sudul Turciei și nord-estul Siriei le îndură sunt cumplite. Sub cerul liber, strânși în jurul focului, caută să se dezmeticească. E foarte frig și o liniște stranie în jurul lor pentru că operațiunile de căutare se fac în liniște.

Distribuirea ajutoarelor nu este o misiune ușoară pentru că drumurile din sudul Turciei sunt distruse de cutremure.

Oamenii sunt obosiți și nervoși. Mulți locuitori din zonele cele mai afectate au criticat „răspunsul întârziat” din partea Autorității turce pentru gestionarea dezastrelor și a situațiilor de urgență.

„Dacă există cineva responsabil pentru acest lucru, acesta este Erdogan", a declarat Kemal Kilicdaroglu, liderul principalului partid de opoziție din Turcia.

Erdogan a anunțat o stare de urgență de trei luni în 10 provincii, care sunt cel mai grav afectate de un cutremur. Aceasta se va încheia chiar înainte de alegerile din 14 mai, când actualul președinte al Turciei va încerca să rămână la putere, după 20 de ani de activitate.

Kilicdaroglu a declarat că guvernul președintelui Erdogan "nu s-a pregătit pentru un cutremur timp de 20 de ani".

Furia crește, de asemenea, și din cauza unei "taxe de cutremur" percepute de guvernul turc în urma unui cutremur masiv din 1999, care a ucis peste 17.000 de persoane.

Suma estimată la 4,6 miliarde de dolari ar fi trebuit să fie cheltuită pentru prevenirea dezastrelor și dezvoltarea serviciilor de urgență.

Întrebările legate de "taxa specială de comunicare" - așa cum o numesc autoritățile - sunt adresate de fiecare dată când are loc un cutremur în Turcia, dar guvernul nu a explicat niciodată public cum sunt cheltuiți banii.

Ajuns în Kahramanmaras, președintele Erdogan a recunoscut că au existat dificultăți în răspunsul inițial al guvernului la dezastru, dar a pus întârzierile pe seama drumurilor afectate și aeroporturilor deteriorate.

Cu ajutorul lui Duumnezeu o să reconstruim casele supravieţuitorilor într-un an. În toate cele 10 provincii, împreună cu firmele de construcţii coordonate de agenţia pentru locuinţe o să grăbim îndepărtarea molozului că să facem loc noilor case, a promis Recep Tayyip Erdoğan.

În provincia Gaziantep, în primele 12 ore de la dezastru, nicio echipă de salvare nu ajunsese, iar rudele victimelor au fost nevoite să caute printre dărâmături cu mâinile goale, au declarat martori de la fața locului pentru Agenția France Presse, citată de The Guardian.

După ce salvatorii au ajuns, în sfârșit, luni seară, au muncit doar câteva ore și s-au oprit, au mai spus localnicii.

Erdogan este însă într-o cursă contracronometru pentru salvarea propriei sale cariere politice după cutremur, remarcă publicația Politico.

Cu alegerile la orizont în mai sau în iunie, el este deplin conștient că soarta sa politică va depinde de răspunsul rapid și hotărât în gestionarea crizei.

De aceea, remarcă Politico, președintele turc ține să fie văzut acum în prima linie a intervenției autorităților.


Preluare: stiri.tvr.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și