Administrația locală a făcut nenumărate demersuri pentru a aduce un medic. Este greu în prezent să se găsească un medic dispus să profeseze în mediul rural. Cănd totuși este găsit, din cauza unor bariere de ordin birocratic, acesta nu poate să-și înceapă activitatea.

“Este o situație de neacceptat! Am depus eforturi pentru a se crea condiții dintre cele mai bune pentru un medic care va veni la noi. Nu se poate să nu avem un medic în sec. al XXI-lea. Avem o populație de 2450 de locuitori care nu beneficiază de asistență medicală, asistență garantată de către Constituția României. Am făcut demersuri la toate instituțiile abilitate, către parlamentarii din Maramureș, dar nu am reușit nimic. Am găsit o doamnă doctor din Republica Moldova, medic specialist de familie cu o vechime de peste 25 de ani dispusă să vină la noi. Dosarul de evaluare a doamnei doctor trenează la Ministerul Sănătății. Este o situație periculoasă pentru sănătatea localnicilor. Toți copiii nu sunt vaccinați, avem persoane cu boli cronice, TBC, care nu beneficiază de asistență medicală, iar distanța de cele mai apropiate spitale este de 50 km pâna la Sighet și 40 km pâna la Vișeu de Sus. Sperăm ca această situație neplăcută să-și găsească cât mai repede o soluționare”, a spus Vasile Duciuc, primarul comunei Bistra.

“Sunt pensionar și abia mă pot deplasa. Era tare bine când la mine venea doctorul să mă consulte și să-mi elibereze rețetele compensate. Pentru o rețetă sau un consult trebuie să merg la Sighet. Îmi este tare greu să fac acest lucru. Poate o da Bunul Dumnezeu să vină și la noi un doctor. Avem mare nevoie de el”, a spus Ivan N.

Situația neplăcută de la Bistra a ajuns și în atenția prefecturii Maramureș. “Am avut o discuție cu primarul din Bistra carre mi-a adus la cunoștință problema cu care se confruntă, lipsa unui medic. Am discutat și cu domnul Rareș Pop, directorul DSP Maramureș, și vom face demersurile necesare pentru ca medicului identificat în Republica Moldova, dispus să vină la Bistra, să i se acorde avizele necesare, dacă îndeplinește condițiile prevăzute de cadrul legal”, a spus Vasile Moldovan, prefectul județului Maramureș.

Până când va veni un medic la Bistra și Valea Vișeului, localnicilor nu le rămâne decât să se înarmeze cu răbdare și să bată drumurilepe la spitalele din Sighet sau Vișeu de Sus, în speranța că vor putea și ei beneficia de acest drept fundamental, asistența medicală.

Citește și