Noile denumiri comune internaționale care au fost introduse în lista medicamentelor prescrise compensat sau gratuit sunt molecule inovative, utilizate în tratamentul pacienților cu afecțiuni oncologice, hematologice, pneumologice, reumatologice, al bolilor rare și diabetului zaharat. Parte din acestea necesită însă alcătuirea unor protocoale terapeutice de către comisiile de specialitate, până să fie accesibile publicului larg.

Potrivit Guvernului, această măsură se aplică începând cu 1 martie 2017 și a fost luată după consultarea Colegiului Farmaciștilor din România. „Colegiul este foarte încântat de această măsură. E normal să existe acces și e foarte bine că se introduc molecule noi; doar să le găsim”, a precizat, pentru Glasul Maramureșului, Simina Ardelean-Timiș, președinte al Colegiului Farmaciștilor Maramureș.

Farmacii pe punctul de a falimenta

În timp ce Ministerul Sănătății include 13 noi denumiri în lista medicamentelor compensate și gratuite, acesta anunță noi scăderi de preț pentru pilulele de pe piața din România. Această politică de micșorare constantă a prețului unui medicament are însă repercusiuni dificil de cuantificat. În momentul de față, farmaciile din județ și din țară se confruntă cu o lipsă acută de medicamente, iar secțiile de oncologie sau pediatrie se află în imposibilitatea de a oferi tratament corespunzător.

„Problema numărul unu, cu care ne confruntăm de ani de zile, este exportul paralel de medicamente. Există promisiuni constante de ieftinire, care nu ajută. Noi nu găsim medicamente de tensiune sau inhibitori de enzimă de conversie pentru că nu s-a reglat nimic în privința exportului paralel. Dacă tu vii și ieftinești, nimeni nu-ți mai vinde produsul respectiv. Ajungem să cumpărăm un medicament de doi euro, din Ungaria, cu zece euro. Din păcate, stăm mult mai rău decât acum cinci ani de zile”, a spus Simina Ardelean-Timiț.

„Nu avem să le dăm tablete de tuse la copii!”

Politica prețului mic nu se bazează pe principii economice sănătoase, ci rezidă în nevoia unei guvernări de a câștiga un plus de imagine. Real, pe piața de medicamente din România abundă medicamentele generice, în detrimentul celor originale, tocmai din pricina acestor politici. Iar principalele victime rămân tot pacienții, arată specialiștii.

„Prețurile la medicamente scad, iar noi nu mai avem medicamente originale, ci tot mai generice. Dacă chiar vrei să faci economie la buget, nu cred că e bine să ai mai multe spitalizări. E de preferat să poți trata bolnavul acasă. Nu avem să le dăm tablete de tuse la copii, banalele tablete de tuse. Dar ce facem cu oncologia, unde zilele sunt numărate? Ce nu se mai găsește sunt vaccinurile pentru copii și multe altele. Dacă un medicament are prețul cel mai mic, depozitele revând acel produs la un preț mai mare, în Germania spre exemplu, unde primește banul pe loc.

Din această cauză, farmaciile independente sunt pe punctul de a falimenta, pentru că noi suntem condiționați de aceste depozite de medicamente. E o portiță lăsată voit. Însă, cel mai mult suferă bolnavii, care sunt purtați dintr-o farmacie în alta. Am avut bolnav care, din disperare, a mers și și-a cumpărat medicamentul din Ucraina”, a conchis președintele Colegiului Farmaciștilor Maramureș.

În prezent, de pe secțiile de oncologie lipsesc șapte citostatice necesare în tratamentul copiilor diagnosticați, alte 14 din cele utilizate pentru a trata adulți, iar medicamentele de întreținere hormonală pentru femeile cu mastectomie nu se mai găsesc de ani de zile.


Preluare: InfoMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și