În semestrul I al acestui an, Comisariatul Judeţean Maramureş al Gărzii Naţionale de Mediu, prin cei 12 comisari, a efectuat 613 acţiuni de control. Dintre acestea, 150 de acţiuni de control au fost inspecţii planificate la obiectivele cuprinse în planul de inspecţie, iar 463 de acţiuni de control au fost neplanificate.

Astfel, potrivit declaraţiilor făcute de către Claudia Simion, purtătorul de cuvânt al Gărzii de Mediu Maramureş, 121 de acţiuni de control au fost în domeniul controlului poluării, 29 acţiuni de control în domeniul controlului biodiversităţii, biosecurităţii şi ariilor protejate.

“În semestrul I din 2018 am avut şase inspecţii pentru verificarea respectării condiţiilor impuse în actele de reglementare pentru proiecte şi activităţi noi, 30 de inspecţii în urma autosesizării comisariatului, 64 de inspecţii pentru soluţionarea sesizărilor, două inspecţii pentru soluţionarea poluărilor accidentale. La acestea mai adăugăm 247 de inspecţii dispuse de Comisariatul General al Gărzii Naţionale de Mediu sau 89 de inspecţii cu alte autorităţi”, a spus Claudia Simion.

În urma controalelor efectuate s-au aplicat 28 de sancţiuni contravenţionale din care 20 de amenzi în valoare de 216000 lei şi opt avertismente.Au fost aplicate amenzi pentru nerespectarea prevederilor autorizaţiei de mediu (50.000 lei) sau pentru desfăşurarea activităţii fără deţinerea autorizaţiei de mediu (60.000 lei). În plus, s-au întocmit trei notificări de suspendare autorizaţie de mediu.

Conducerea Gărzii de Mediu Maramureş, întrebată dacă primăriile respectă sau nu legislaţia de mediu, au răspuns: “Sunt cazuri şi cazuri, nu întotdeauna Unitatea Administrativ Teritorială (UAT) urmăreşte documentaţia. Se poate să fie o scăpare a proiectanţilor sau a executanţilor, de la caz la caz”.


Preluare: axanews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și