Nu sunt excluse nici protestele, deoarece soferii din zona sunt pregatiti ca in orice moment sa recurga la astfel de actiuni.

Dupa ce la finele lunii iunie au protestat in fata Primariei din Borsa, soferii din zona au inceput sa stranga semnaturi pentru a le trimite guvernantilor impreuna cu doleantele lor. Grupul de Initiativa Civica „DN 18 - O permanenta minciuna”, care a initiat strangerea de semnaturi, a decis sa incerce in acest mod sa sensibilizeze autoritatile de la Bucuresti cu privire la starea jalnica in care se gaseste aceasta sosea.

Printre altele, semnatarii acestui document vor trebui sa raspunda daca isi doresc sa continue protestele. O alta intrebare vizeaza chiar actionarea in judecata a Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR).

„A doua intrebare: daca sunt de acord sa actionam in judecata CNADNR pentru despagubiri fata de cetatenii care au avut de suferit din cauza drumului groaznic. Aici ii putem include pe cei care si-au defectat masinile dand in gropi sau cei care au avut accidente. Chiar deunazi a fost un accident din cauza ca drumul nu e reabilitat in totalitate si a derapat cineva pe o portiune de pietris care era pe partea carosabila si a ajuns in sant”, a declarat unul dintre reprezentantii Grupului de Initiativa Civica “DN 18 - O permanenta minciuna”, Sorin Pop.

Si turistii straini care traverseaza zona vor fi interogati in legatura cu starea actuala a Drumului National 18. „Noi am facut o lista si pentru turistii care trec prin zona, turistii straini, exista o intrebare in limba engleza: daca sunt de acord ca de 20 de ani acest drum din zona turistica nu a fost reabilitat. Bineinteles ca toti au zis ca nu sunt de acord si ca scade mult numarul de turisti din zona”, a punctat Sorin Pop.

Deja au fost stranse sute de semnaturi, iar initiatorii actiunii si-au propus ca tabelul sa includa circa 5.000 de persoane, pentru a da cat mai multa credibilitate acestui demers. Reprezentantii din grupul de initiativa se vor deplasa inclusiv in localitatile invecinate, respectiv in Moisei si Carlibaba, astfel incat guvernantii sa aiba o imagine cat mai clara cu privire la dezastrul de pe tronsonul Moisei-Iacobeni. Tabelul final va fi transmis guvernantilor.

Pe de alta parte, dupa strangerea semnaturilor, borsenii vor sa parcurga toate etapele legale pentru a declara acest drum inchis, tinand cont ca asfaltul e impanzit de gropi, nu exista parapeti, in zona se inregistreaza alunecari de teren, iar siguranta soferilor e pusa in pericol.

In prima zi in care a fost initiat demers, in circa trei ore, au fost stranse aproape 700 de semnaturi.

Lucrarile pe DN 18 s-au oprit dupa ce contractul cu firma Shapir, care ar fi trebuit sa se ocupe de reabilitare, a fost reziliat. Acum trebuie reluata licitatia, iar autoritatile si-au exprimat speranta ca pana in toamna va exista si un castigator.


Preluare: eMaramures.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și