Ce se poate încropi de-aici, în materie de economie locală? O spune Florea Poienar, în tripla sa calitate... de primar, de ofertant de turism și proprietar de firmă de construcții.

„Din populația activă, foarte mulți sunt duși în Germania, la munci agricole temporare. După cifrele noastre din primărie, s-au dus 465/an, vreme de trei luni fiecare. E cifra din 2015, de până acum. Mai avem cam 150 plecați definitiv în Italia/ Franța/ Spania, mă refer că au locuri de muncă permanente. Dar să știți că și din cei plecați la munci în Germania sunt care au rămas acolo, cu contracte”, spune primarul, sugerând că botizenii muncesc, nu se joacă...

Ba ne face și un calcul simplu: 465 de persoane care au adus fiecare câte minimum 3.000 euro, ar însemna 1,3 milioane de euro aduse în Botiza în 2015. „Amenajează casele, își fac băi... Oricum, dacă nu luăm minimul, eu zic că intră și două milioane de euro în Botiza, anual, de la ei. Nu e casă fără unul dus, ba unii pleacă și de două ori pe an.”

Colaborare cu o fundație germană

O altă particularitate a Botizei este că o parte din săteni pleacă la muncă în Germania și printr-o fundație germană ce a prins aici rădăcini. Ei plătesc fundației o taxă de 20-30 euro pentru „deranj”, dar fundația nu-și arogă banii, ci cofinanțează proiecte locale, alături de Primărie.

„Au ajutat la ecologizare, au adus profesori universitari din Cluj, de Ecologie, ce au predat la școala locală, au donat 600 de cărți bibliotecii locale, au contribuit la poarta maramureșeană de la intrare, mai facem una și la cealaltă intrare, dinspre munte. Anul viitor, facem patru trasee turistice, tot cu ajutorul lor”, spune primarul Florea Poienar.

Însă, locuri de muncă locale nu prea sunt. Sunt câteva firme de construcții, apoi pensiunile, de fapt 60 de firme în total în Botiza, din care 30 de pensiuni și 20 de magazine. Ceea ce-l face pe primar ca pentru sustenabilitate să-și dorească nu o firmă, nu industrie, ci mai multe pensiuni.

Citește și

loading...