O femeie de 22 de ani se zbate între viaţă şi moarte după ce a fost înjunghiată în urmă cu câteva zile. Fostul partener, gelos, a căutat-o la locul de muncă cu sete de răzbunare, pentru că s-au despărțit în urmă cu șase luni. Cei doi aveau împreună un copil. Dacă agresorul ar fi fost monitorizat, poliţia putea interveni la timp.

Ministerul de Interne lucrează la un proiect de lege pentru implementarea brăţărilor electronice de monitorizare. Agresorul va fi obligat să poarte un dispozitiv, iar în cazul în care se apropie de victimă, acel dispozitiv va emite un semnal care îi va alerta pe poliţişti. În prezent, victima, dacă scapă din mâinile atacatorului, sună la 112, pentru a chema ajutoare. În multe cazuri însă, nici nu mai apucă.

Irina Elisei, preşedintă Asociaţia „Plural”: Victima poate fi luată prin surprindere, avem foarte multe cazuri care din păcate s-au încheiat tragic, femei care s-au adresat Poliţiei, au avut un ordin de protecţie şi cu toate acestea au fost omorâte.

Sistemele de supraveghere ar costa statul cinci milioane de lei. 30 de țări din lume folosesc deja sistemul electronic de monitorizare. Studiile au arătat că odată monitorizați, 95% dintre agresori se tem să mai calce strâmb.

Carmen Dan, ministru de interne: Avem în atenție o astfel de formulă, suntem în consultări cu STS, pentru că cel mai viabil ar fi ca dispecerizarea să fie asigurată de platforma 112. De cinci ani înregistrăm creșteri pe acest tip de violențe.

De anul acesta, poliţiştii au început să emită ordine de protecţie provizorii împotriva agresorilor. Actele se pot emite pe loc, chiar dacă victima, de teamă, se opune. Frecvenţa este de aproape un ordin de protecţie pe oră, la nivel naţional. 40% dintre ele sunt însă încălcate, potrivit datelor poliției.

Irina Elisei, preşedintă Asociaţia „Plural”: Ne putem aștepta ca la nivel practic să fie un număr mult mai mare de ordine care sunt încălcate. Foarte multe victime sunt descurajate, se tem că Poliţia nu le va oferi sprijinul ulterior.

În 2018, Poliţia a avut de soluţionat aproape 40.000 de infracţiuni din sfera violenţei domestice.

Citește și

loading...