„Presa trebuie să fie un instrument al cetățenilor, prin care politicul să poată fi tras la răspundere după ce și-a câștigat mandatul cu promisiuni. De aceea, obiectivitatea presei este un principiu fundamental pentru o țară democratică. A patra putere în stat nu trebuie să fie asociată cu „aservire politică” și „corupție”, iar informarea nu trebuie să devină dezinformare sau manipulare. USR a depus acest proiect de lege care va proteja integritatea presei, lucru de care toată societatea are nevoie.”

Proiectul USR modifică Legea finanțării activității partidelor politice și a campaniilor electorale (nr. 334/2006) și Legea audiovizualului (504/2002) pentru a transparentiza modul în care sunt cheltuiți banii publici și pentru a proteja libertatea presei și dreptul la informare al cetățenilor.

Concret, inițiativa legislativă urmărește:

1. Transparentizarea cheltuielilor realizate de formațiunile politice cu presa sau/și propaganda

- Partidele politice vor fi obligate să publice – pe site și la sedii, într-un loc vizibil – contractele încheiate pentru promovarea în presă și/sau pentru propagandă, inclusiv eventualele acte adiționale.

- Sumele primite ca subvenții de către partide, precum și toate contractele în baza cărora acestea sunt cheltuite vor fi considerate informații de interes public în sensul Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public, fără a putea fi invocat secretul comercial.

2. Marcarea în consecință a programelor realizate cu o contribuție politică și definirea acesteia

- Contribuție politică va fi considerată orice contribuție la finanțarea serviciului media în scopul promovării unui partid, membrilor acestuia sau activității lor.

- Programele realizate cu astfel de contribuții vor trebui să fie marcate ca atare, astfel încât să reiasă clar partidul sau politicienii pentru a căror promovare s-au plătit fonduri.

3. Limitarea cheltuielilor făcute de partide din banii publici pentru promovarea politică

- Cheltuielile partidelor pentru propagandă electorală la radio, tv, presă scrisă și online să nu poată depăși 40% din totalul subvenției primite de la stat.

USR este singurul partid care își publică transparent cheltuielile. Oricine intră pe https://transparentasg.usr.ro poate vedea exact pe ce s-au cheltuit banii publici, nu trebuie decât să-și facă un cont, lucru care durează doar câteva secunde.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și